Buskarna formar trädgården

Våren och sommaren har fått en lite plötslig start. Mycket blommar tidigare än vanligt och många växter blommar samtidigt vilket gör att många växter redan blommat över. Vi har njutit av den överdådiga blomsterprakten men det behövs buskar och träd som ger trädgården form under längre tid.

Foto: Inger Palmstierna

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-06-30 00:01
Många växter som pioner har en mycket praktfull blomning. De är förödande vackra och pryder sin plats. Tyvärr varar blomningen bara några veckor och sedan är det bara grönskan kvar. Träd och buskar är inte lika överväldigade vackra som perenner och rosor. De tar tid innan de växer upp, de är dyrare plantor och ser sällan särskilt fina ut i krukan. Blommor däremot lockas man att köpa många olika plantor, de är dessutom rätt lätta att plantera och ge en plats i trädgården. Träd och buskar är svårare, kräver utrymme och en nogrann plantering. De är dock viktiga i trädgården, särskilt om trädgården är platt och öppen. Under de varma vår och försommarveckor vi haft har solen gassat ovanifrån. Trädgården badar i sol och ljus, det är öppet, platt och torkar fort. Växterna blommar över snabbt och sen blir allt bara torrt och visset.

För att få mer variation och form i trädgården behövs träd och buskar. De kan ge lite skugga i någon hörna och fylla ut en kantig form. De kan dölja soptunna, uthus och höga hussocklar. Genom att plantera några lite mer stadiga och stora växter som buskar och småträd får trädgården en mer varaktig blomstring. Formen blir mer tilltalande, allt är inte platt och öppet utan kan rundas av och bäddas in. Många är snabba med att ta bort träd, man är rädd för skuggan utan vill njuta av solen. Med det väder vi haft börjar allt fler uppskatta skuggan. Trädens skugga behövs, under våren när träden saknar blad kommer solen ner till marken. När solen börjar brännas ger grönskan skydd åt marken, blommande växter och minskar uttorkningen.

Väljer man rätt buskar och träd får man både blomning, färg och doft under en mycket längre tid. Dessutom en skuggig hörna att ställa barnvagn eller ett fikabord i svalkande skugga. Urvalet av buskar och träd är inte alls lika omfattande som blommor och rosor men det finns många fina nyheter. Lite exotisk och fin i formen är rönnsumak. Den alldeles nya 'Tiger Eyes' får riktigt fin höstfärg mycket tidigt och skickar inte rotskott på samma sätt som de äldre sorter man kan se i många äldre Uppsalaträdgårdar. Bladen är gröna och finflikiga men blir ganska snart guldgula och till hösten allt rödare. Så småningom blir den 2 meter hög och trivs i soligt läge. Jorden skall vara väldränerad, blanda upp den styva lerjorden med lika mycket kompost, kogödsel eller plantjord vid plantering. Den är särskilt läcker tillsammans med stenläggning och vatten.

Fläder är på sina ställen ett ogräs men har en vacker blomning och användbara blommor samt bär. Det blir ganska stora kraftiga buskar som både ger lä och insynsskydd. För ett par år sedan lanserades en vackert rödbladig fläder med stora rosa blomflockar kallad 'Black Beauty'. Den blir inte lika stor som vanlig fläder men växer rätt kraftigt så småningom. Man får ha tålamod, det tar lite tid innan den börjar växa på allvar men sen går det rätt fort. Den trivs i både sol och halvskugga, är en vacker färgklick i trädgården. Tillsammans med en låg vitblommande björkspirea 'Tor' och en gulbladig spirea 'Goldmound' eller orange 'Fireligth' får man ett underbart litet buskage som gjort för ett fågelbad och en skön stol. Sätter man buskgruppen så man ser den från fönstret har man dessutom något vackert att titta på hela sommaren. Fläder 'Black Beauty' kan odlas i zon 3. Betydligt nyare och lite svår att få tag i är fläder 'Black Lace', även kallad 'Eva'. Den har mycket finflikiga mörka blad, lite mer grönsvarta än röda i tonen. Även den har rosavita blomflockar och blir drygt 2 meter hög. Den är dock härdigare än 'Black Beauty' och tålig fast den har ett mycket elegant utseende. Sorten är mycket ny, den är patenterad med växtförädlarrätt och kostar därför lite mer. Andra sorter med röda blad kan vara billigare men får sällan riktigt lika mörka blad.

En ganska tålig stor buske är smällspirea. Den finns i både gulbladig och rödbladig sort, som gärna kan planteras tillsammans som en färgklick. Den rödbladiga kallas populärt för djävulsbuske. En ny sort är 'Summerwine' som har ett mer kompakt växtsätt än djävulsbusken men lika mörkt röda blad. Ytterligare nya sorter med mer kopparfärgade blad finns men de är ännu inte tillgängliga i handeln.
Silverfärgade blad lyser upp mulna dagar och en silverbuske är ett vackert inslag i trädgården. Den kan sprida sig mycket och ett alternativ är havtorn men även den skickar rotskott. Nya sorten 'Hikul' är en dansk havtorn som blir en låg tät buske med få rotskott. Det är en hansort så man får tyvärr inga bär. Bär ger däremot svenska 'Julia' om hon planteras i sällskap med en hansort. 'Julia', som funnits i butiker flera år, skickar dock rotskott. Till en början verkar det trevligt men efter några år blir det riktigt besvärligt med skott i gräsmattan, mellan plattor och i grusgångar.

Semestertips
Det finns ytterligare namngivna sorter av havtorn. Passa på under semestern att leta i Danmark, de har en tradition av att odla både fläder och havtorn för bärens skull. De har därför lite andra sorter än vad vi har, med större och rikligare bärskörd. Även i Finland finns intressanta sorter av havtorn och många bra fruktsorter för kallare klimat.
Växter som säljs i trädgårdsbutik i Sverige är både bra och billigare än i våra grannländer. Det är bara om man hittar något ovanligt det är lönt att släpa dem med hem. Man får föra in växter från andra EU-länder men var noga med att de inte har ohyra eller sjukdomar. Jag brukar sista dagen innan hemresan ta av krukan, skaka av och slänga jorden, sedan duscha plantan ordentligt om den tål det. Därefter packar man den i fuktigt papper och förvarar svalt. Ställ kassen med plantor i skuggan, i bakluckan kokar de till döds.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!