Brandvarning

I morgon, första advent, tänds många ljus i svenska hem, och december månad går sedan i det levande ljusets tecken. Men december är också de många bostadsbrändernas månad. Därför är första advent numera även Brandvarnarens dag.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-12-01 12:00
Intitiativet har tagits av Räddningstjänsten, och avsikten är att få svenskarna att anamma en ny adventstradition. I samma veva som första ljuset tänds, och glögg och pepparkakor serveras skall svenskarna byta batterier i sina brandvarnare.
December är den mest branddrabbade månaden när det gäller bränder i bostäder. - Informationskampanjen Brandvarnarens dag är en del av det systematiska brandförebyggande arbetet, säger Mats Sundelius, tillförordnad räddningschef i Uppsala kommun.
Han tycker att det är en bra, ny adventstradition att kolla brandvarnarens batterier.
- Och samtidigt kan man påminna familjen om att den som tänder ett ljus också har ansvaret för att släcka det. Den gamla sanningen att den som sist lämnar rummet skall släcka ljuset gäller inte längre. En sådan regel fungerar inte i praktiken, visar erfarenheten, säger Mats Sundelius.

Räddningstjänsten har gjort en landsomfattande undersökning om hur många brandvarnare som finns i landets kommuner. 600 personer från Uppsala (och 12 000 från hela landet) har deltagit i mätningen. För Uppsala kommuns del ser siffrorna förhållandevis ljusa ut.
- Vi har låtit göra mätningar de senaste 2 åren, och det visar sig då att 93 procent av kommuninvånare har brandvarnare i bostaden, säger Mats Sundelius, som beskriver siffran som "hyfsad". För Sverige i stort ligger siffran på 90 procent.
- Kruxet är att nå dem som inte har brandvarnare. Erfarenhetsmässigt visar det sig att det ofta handlar om människor som av olika skäl är socialt utsatta, säger Mats Sundelius.




Så placerar du brandvarnaren
Brandvarnarens viktigaste uppgift är att skydda oss när vi sover. Därför bör den monteras utanför sovrumsdörren. Det är viktigt att den sitter i taket och att det är minst 50 cm till närmaste vägg. Om bostaden har mer än ett våningsplan bör det finnas minst en brandvarnare per våningsplan.


Så märker du att batteriet är slut
När batteriet börjar ta slut ger brandvarnaren med jämna mellanrum ifrån sig ett pipljud. Enbart alkaliska batterier skall användas i en brandvarnare. En brandvarnares livslängd är ungefär 10 år. Den gamla brandvarnaren lämnas på återvinningsstationen. Innan man sätter upp den nya märker man den med inköpsmånad och år för att hålla koll på dess ålder.


Så testar du brandvarnaren
Testa om den fungerar genom att trycka in knappen som finns på alla brandvarnare. Håll knappen inne ett par sekunder. Om den inte börjar tjuta, försök med ett nytt batteri. För att testa funktionen kan man även använda något som orsakar lätt rök och hålla intill brandvarnaren, som då skall reagera. Man bör testa brandvarnare minst en gång om året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!