Bostadsrätter för studenter

Är framtidens studentrum en bostadsrätt? Intresset är stort för nyproduktioner i Ekeby och nu vid gamla fängelset intill Slottet.Bara för dem med rika föräldrar, anser kritiker. Låg månadskostnad för alla, säger byggherrarna. Men visst är det en stor andel föräldrar på visningarna.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-11-30 00:00
Kjell Pettersson och sonen Michael, KMP Fastigheter AB, köpte fängelset 1998 och har sedan renoverat den stora röda byggnaden vid Dag Hammarskjölds väg till moderna kontorslokaler.
Nu i februari ger de sig på och river den intilliggande verkstaden för att uppföra 97 bostadsrätter riktade till studenter, i en hästsko mot den södra fängelsemuren.
— Vi ser det i första hand som ett genomgångsboende och alla får förstås köpa. Men läget i kombination med universitetets expansionsplaner gör det förstås extra attraktivt för studerande, säger Michael Pettersson.

Unikt projekt
Lägenheterna är i första hand enrummare med kokvrå, 27 kvadratmeter, men det finns också tvåor på upp till 41 kvadratmeter. Insatserna är 425 000—890 000 kronor och månadsavgiften 1 650—2 500.
På området kommer det att finnas samlingsrum, vilket är något som förknippas med studentboende. Det gör däremot kanske inte extra takhöjd, franska balkonger och tvättmaskin/torktumlare i varje lägenhet.
— Det här är ett unikt projekt och i dessa kvarter ska det vara ett sådant boende, tycker vi, säger Michael Pettersson.
Han säger att en stor del av nyproduktionen i Uppsala byggs för 1940-talisterna, de som nu säljer sina villor.
— Vi bygger i stället till 1980-talisterna och vi känner att vi hela tiden haft kommunen med oss på att få till ett sådant här genomgångsboende, säger Michael Pettersson.

Rimlig kontantinsats
Inflyttning planeras till våren 2006, i förra helgen hölls den första av en rad visningar av den provlägenhet som byggts på området.
— Intresset var mycket stort. Och visst var det många föräldrar där för att titta för sina barns räkning, säger Kjell Pettersson.
Föräldrarna står för insatsen, barnen för den överkomliga hyran. Lägenheten ses som en investering som går vidare till syskon eller säljs efter studietiden.
Men med dagens låga ränteläge går det att komma under 3 000 kronor i månadskostnad med en rimligt låg kontantinsats. Det visade SBC som tidigare i år sålde 105 bostadsrätter i Ekeby, huvudsakligen till studenter.
— Det har fungerat jättebra och det här tror vi är framtiden. Det blir billigare än hyresrätter, säger Tommy Kjellgren, byggchef SBC Stockholm.
— Visst finns det föräldrar som köpt ett boende till sitt barn, men det som slog mig var hur många som satsade allt för att köpa sin egen lägenhet. Det var kul att höra om hur man jobbat extra för att få ihop 75 000 kronor så att man slapp låna dyrt.

En droppe i havet
I förra veckan hölls den första föreningsstämman och tre nyvalda styrelser tog över. I och med detta sköts också farhågan att tillfälliga studenter inte skulle engagera sig en bostadsrättsförening i sank, enligt Tommy Kjellgren.
Men 100 lägenheter 2004 och ytterligare 100 våren 2006 är trots allt en droppe i havet i studentbostadsbristens Uppsala. Studentkåren vet att bristen är allvarlig men inte exakt hur många lägenheter som skulle behövas.
— Vi ska nu fram till årsskiftet ta reda på det. Vi har fått lite pengar från universitetet och kommunen för att göra en utredning, säger Erik Hjort, vice ordförande i Uppsala studentkår, bland annat med ansvar för bostadsfrågorna.

Bara för de rika
Att säga vad som är en studentlägenhet i dag är för övrigt knepigt. Tankarna går till korridorer med rum på rad, allrum och kök i änden. Men faktum är att de studentboenden som finns bara räcker till en fjärdedel av det totala antalet studenter i Uppsala.
— Vi vill att det byggs fler hyresrätter i Uppsala, inte speciellt bara studentbostäder, säger Erik Hjort.
Bostadsrätter riktade till studenter, som i Ekeby och Slottsparken, vill han inte se mer av.
— Det gynnar bara vissa grupper, med föräldrar som har råd. Vanliga studenter har svårt att ta lån och köpa lägenhet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!