Bostadsjakten i Uppsala blev ett helvete för 19-åriga studenten Sara

För Sara präglades bostadsjakten av besvikelser, sexism och rasism. När hon slutligen trodde att hon hittat boende blev hon snuvad i sista stund.

Sara beskriver sommaren av bostadssök i Uppsala som ett helvete.

Sara beskriver sommaren av bostadssök i Uppsala som ett helvete.

Foto: Fredrik Swartling

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2018-10-01 17:56

Sara, som är 19 år, säger att hon skäms. Varken hennes föräldrar eller vänner vet hur hon har haft den sedan hon flyttade till Uppsala från Skåne. Därför vill hon vara anonym.

Flytten till Uppsala skulle bli ett äventyr. Sara var överlycklig när hon kom in på sin drömutbildning och skulle bli en av drygt 10 000 nya Uppsalastudenter till hösten. Hon började genast söka bostad, något som blev en heltidssyssla under våren och sommaren. Sara svarade på otaliga annonser och lade tillsammans med en kompis ut annons efter annons på både Facebook och på Blocket.

– Det var en väldigt jobbig sommar. Vi hade en känsla av att många valde bort oss för att vi båda har utländska namn. Vi har kompisar som tidigare varit med om samma sak och varnade för att ingen kommer vilja hyra ut till oss på grund av våra namn, och det visade sig nog tyvärr stämma.

Sara berättar att de nästan aldrig blev kallade till visning av lägenheter.

– Det var väldigt få med svenska namn som ville hyra ut till oss eller ens svarade på våra meddelanden. När vi väl fick seriösa svar var det oftast från andra invandrare.

Hon fortsätter:

– Sen var det en del äldre män som svarade saker som att de skulle hyra ut gratis om vi hade trekanter med dem och liknande. En äldre man ringde upp och frågade var vi kom ifrån och ville att vi skulle beskriva hur vi såg ut. Han sa att vi får bo hos honom till ett bra pris om vi klär oss enligt hans önskemål och går med på vissa saker.

Till slut, när höstterminen började närma sig på allvar, fick de ett erbjudande om boende som verkade seriöst. Kvinnan som hyrde ut bad om en deposition på 3 000 kronor som Sara och hennes vän swishade. De stämde träff i Uppsala för att skriva kontrakt. Det hela kändes seriöst, berättar Sara.

Kvällen innan flytten, när väskorna stod packade och biljetterna var köpta fick Sara och hennes kompis ett meddelande från damen som skulle hyra ut boendet. Hon informerade om att hon talat med sin hyresvärd och i sista stund fått veta att hon inte får hyra ut till studenter.

– Det var skitjobbigt. Vi fick panik. Hela den här perioden har bara varit ångest. Och så händer detta. Det kändes overkligt.

Det slutade med att Sara vid terminens början fick bo på Studentboets akutboende. Studentboet är ett samarbete mellan Uppsala studentkår, SLU, Uppsala kommun och Uppsala universitet. Via Studentboet kan man få bo på vandrarhem till ett subventionerat pris i akuta situationer där studenter blivit hemlösa.

– Det är bra att det finns. Det är så lätt att bli lurad, säger Sara som nu tillsammans med sin vän slutligen har hittat ett boende. Men bostadssituationen i Uppsala beskriver hon som extremt ångestfylld.

– Hela den här sommaren har varit ett helvete för mig.

joanna.gorecka@unt.se

Bostadssituationen otrygg för Uppsalas studenter

Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, granskar varje år bostadssituationen i landets studentstäder inför höstens terminsstart. Uppsala är rödlistat i rapporten efter kriterier för tryggt boende framtagna av SFS. "Situationen innebär att många nyantagna studenter tvingas leva under otrygga boendeförhållanden. Det här ser Uppsala studentkår som en orsak till den utbredda psykiska ohälsan bland studenter", skriver Ludvig Lundgren, ordförande i Uppsala studentkår, i rapporten.

Uppsala är en av 12 studentstäder av 33 som blir rödlistad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!