Bokrecensioner
Krukväxter har alltid varit populära men utbudet av växter förändras ständigt. Krukväxtböcker behöver både förnyas och blir allt mer omfattande. Inger Palmstierna har recenserat några av höstens böcker.
Foto:
Ludvig Johansson Prisma, 320 kr, 192 sidor
Odlarglädjen kan ta sig olika uttryck och det finns många sätt att odla.
Ursprungligen odlade man för att få en skörd av nyttigheter och intresset för grönsaksodling börjar komma tillbaka, men exotiska växter är de som intresserar mest just nu. Växter som inte är härdiga, Medelhavsväxter som tål lite kyla eller riktiga exoter som banan och palmer är alla populära.
Vad man anser vara exotisk, svårodlat och icke härdigt varierar med var man bor. Som exempel är mitt fikon ett bekymmer. Den tränger ut alla andra växter ur rabatten, vräker sig in över gången och kväver rosorna.
Det ställer till så mycket i min zon 1-trädgård att jag funderar på att jämna det med marken, i Mellansverige skulle jag varit lycklig om jag kunnat övervintra ett fikonträd i kruka. Så olika är förutsättningarna för odling och därmed också behoven av information.
Bland trädgårdsodlare och växtälskare finns mycket kunskap, knep och tips för hur man lyckas med växter som egentligen inte borde klara sig i vårt klimat. Man anstränger sig för att lyckas men det finns många svårigheter.
För första gången finns nu en bok som enbart tar upp detta problem. Den innehåller information om växter vi förknippar med varmare klimat, som palmer, bananer, kaktusar och bambu. Vilka av dessa växter som kan odlas i Sverige och hur man gör för att få dem att trivas diskuteras.
Det är en mycket intressant bok för zonknäckare med mycket tidigare icke publicerad information, kanske mest intressant för dem som bor i lite kallare klimat än Skåne. Odla exotiskt
i din trädgård är ett bra tillskott i bokfloran med en hel del instruktiva bilder på hur man packar in, skyddar och förvarar växter.
Tyvärr är växtbilderna inte särskilt bra men det uppvägs av den myckna informationen och kunskapen. En bok många med växtintresse kommer att ha glädje av.
Orkidéer - en förälskelse Anders Kjaer
(Politikens bok om orkidéer) undertitel Välja, vårda, njuta av W&W, 168-299 kr, 126 sidor
Orkidéer är fantastiska växter och sortimentet i butik ganska stort. Vanligast är utan tvekan brudorkidéen som också är den mest lättodlade. Orkidéer skiljer sig dock mycket åt och många är betydligt svårare att tillfredsställa än brudorkidéen. För den som vill veta mer och som lockas av överflödet i butik är
boken Orkidéer, en förälskelse av Anders Kjaer ett bra val. Det är en praktisk handbok med råd om lämpliga arter för olika ändamål och hur de skall skötas. Boken ligger på en mittemellannivå i kunskap. Den gör inga djupdykningar i det otroligt krångliga ämnet orkidéer som lockar samlare i hela världen men den ger mycket mer information än man vanligen får i en krukväxtbok. Bland annat beskrivs hur plantorna drivs fram hos yrkesodlarna och hur man förädlar nya sorter. Författaren är ganska detaljerad på området arter och korsningar. Många av de orkidéer som finns i handeln är korsningar mellan flera vilda arter och har inte mycket gemensamt med sina förfäder. Det gör dem vanligen mer lättodlade och färgstarka och är anledningen till att så många och tidigare sällsynta växter har blivit var mans blomma. Samtidigt är det roligt att veta vad de lite konstiga namnen egentligen är för korsningar, vilka arter som blivit en helt ny hybrid. Olika växtdelar namnges och identifieras i tydliga bilder vilket gör det lite lättare att känna igen dem än om man använder teckningar.
En bra orkidéebok för den med lite mer intresse, för den som börjat samla och för den som vill kunna välja lite och lyckas med fler av alla vackra sorter i butiken.
Porslinblommor
Katarina Stenman Anders Wennström, foto Lucia Röed ICA 228 kr, 96 sidor
Krukväxter
Katarina Stenman Anders Wennström, foto Lucia Röed ICA 320 kr, 240 sidor
Ett växtslag som väckt stort intresse de senaste åren är porslinsblommor. Förr fanns ofta gamla jättelika plantor som tillhört familjen i många år eller stora exemplar växande i ett hörn på kontor och offentliga lokaler. Den får doftande men droppande vaxlika blommor i stora klasar som blommar i flera månader. Porslinsblomman blev omodern och försvann, man ville inte ha doft och kladd men nu kommer de igen. Inte bara den gammaldags porslinsblomman utan mängder med dekorativa arter och sorter. Porslinsblommor är växter som passar i vår ganska stressade vardag. De har kraftiga blad som inte torkar så lätt, de drabbas sällan av sjukdomar och de trivs ganska bra i våra bostäder. En av mina favoritväxter tack vare att de med frodig grönska står i gassande söderfönster utan att gnälla och dessutom överraskar med vackra blommor.
Många med mig har fascinerats av denna lättskötta och varierade växt. I handeln finns sorter med brokiga blad, smala barrlika blad, som är hängande, klättrande och upprätt växande. En av de mest spektakulära är hjärtporslinsblomma med stora hjärtformade blad som brukar säljas i början av februari. En bok om alla dessa spännande arter har länge efterfrågats och under hösten kom Porslinblommor av Katarina Stenman och Anders Wennström. Som många andra samlar de porslinsblommor och har en bakgrund som biolog och trädgårdsmästare. Boken innehåller både historia om porslinsblommor samt går igenom 50-talet arter. Man beskriver detaljerat olika blad, blommor, växtsätt samt hur de skall skötas och förökas. Detta är en bok för samlaren men också krukväxtintresserade har glädje av den. Boken beskriver många av de arter som finns i handeln men inte finns med i andra böcker annat än under samlingsbegreppet porslinsblommor.
Samma par har också skrivit boken Krukväxter som rymmer kortfattade beskrivningar av omkring 200 olika krukväxter med bild. Eftersom utbudet av arter och sorter ständigt förändras behövs böcker som tar upp detta nyare sortiment. Tips om förökning finns med och sortimentet omfattar de som är vanligast i butik. Boken är helt inriktad på krukväxterna, här finns inga inredningstips eller flotta miljöbilder utan det är en faktasammanställning om krukväxter. Lite praktiska tips om hur man får plats med fler växter och vad de behöver av extraljus finns samt avsnitt om skadegörare, jord och plantering. Växtbeskrivningarna innehåller också information om växternas ursprung. Bilderna är beskrivande och detaljerade, passar bra till den kortfattade men informativa texten om varje växt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!