– Fotografen Lena Granefelt frågade mig en dag ’Tror du att man skulle kunna bli självförsörjande i sin egen trädgård om det smäller en dag, eller om hela världsekonomin rasar och livsmedelsbutikerna gapar tomma? Eller måste man flytta ut på landet?’ Det var egentligen hennes fråga som fick mig att börja fundera, berättar Bella Linde, journalist och författare till boken ”Rätt ur jorden – handbok i självhushållning” (Ordfront).
Och visst, det går faktiskt. Det är slut-satsen Bella Linde kunnat dra sedan hon grävt djupt i ämnet.
– Ja, man kan försörja en familj med fyra personer på en tomt på 500 kvadratmeter. Om man bara gör på rätt sätt.
Vi sitter vid köksbordet i Bella Lindes stockholmslägenhet, blickar ut mot kolonilotterna nedanför, de som en gång i tiden var så viktiga för stads-bornas livsmedelsförsörjning, men där potatislanden och bärbuskarna i allt raskare takt bytts ut mot blommor.
– Folk börjar intressera sig för att odla sina egna grönsaker igen. Jag tror att allt fler kommer till insikt om att det inte är riktigt klokt att flyga in bönor från Kenya mitt i vintern, säger Bella Linde.
Hon säger att hennes egen önskan om att veta vad det är hon äter, i kombination med insikten om att sättet vi lever på inte är riktigt hållbart, fått henne att vilja lära sig mer om odling. Och av den önskan blev det en bok.
– Det här är kunskaper som våra far- och morföräldrar hade, men som gått förlorade på bara en generation.
Begrepp som växtföljd, jordförbätttring och gröngödsling var självklara förr. Och Bella Linde har grävt på djupet för att lära sig hur man ska bete sig i trädgårdslandet om man faktiskt skulle behöva bli självförsörjande. Men till att börja med kanske bara lära sig grunderna i att odla eget – så att man vet vad det är man äter.
– Jag har i alla år tvingat min son att äta grönsaker. Han är nio nu, och för något år sedan insåg jag plötsligt att, herregud, jag har ju tvingat honom att äta mat som besprutats med gift! Vad är det egentligen i de där grönsakerna jag köper i affären? säger Bella.
På köksbänken i dag står en enorm korg med tomater, odlade i Bellas eget växthus på sommarstället. Sju kilo nyskördade tomater som ska kokas ned till tomatsås och frysas in, och användas i stället för burktomater. Sommarens skörd kommer att räcka hela hösten.
– Visst är det en del arbete med att odla eget. Man måste kunna ta hand om skörden också. Men då ska man tänka på att det är rätt så jobbigt att handla mat också, ta bilen, stå i köer, bära matkassar.
Arbetet med boken har helt klart givit svall i familjen Linde. Både vad gäller livsstil, konsumtion - och plånbok.
– Ja, vi har fått lägre matkostnader, både för att vi odlar eget och för att man tänker efter en extra gång. Inte kastar så mycket. Och samtidigt är det roligt. Man blir ju så lycklig när man står där och skördar sina egna tomater! (TT)