Bibliotekarien byggde svängbar 3-holk
"3-holk" kallar upphovsmannen Lars Benktson den kombinerade redskapsbod och lekstuga som han under de senaste två somrarna färdigställt på tomten på Svedbovägen hemma i Vänge utanför Uppsala
Lars Benktson såg en prydnadsholk och byggde ett flexibelt redskapsskjul.
Foto: Pelle Johansson
—Jag kände omedelbart att den måste jag ha.
Men inte bara till att titta på. Tanken att bygga en motsvarighet i "naturlig storlek" eller närmare bestämt tio gångers förstoring föddes ganska snart.
—Men det skulle ha inneburit att storholken hade blivit tre meter hög och eftersom det blåser ganska rejält här ibland bestämde jag mig för att kapa den med ett par decimeter. Mellan- och lillholken är dock helt skalenliga, betonar han.
Inuti består holkarna av ett enda rum med ljusinsläpp genom de tre gluggarna som försetts med fönsterglas. På baksidan finns dörrar som fungerar som barn- respektive redskapsinsläpp, beroende på säsong.
Kan stå upprätt
I storholken förvaras långa "grejor" som till exempel räfsor och skidor. Där kan han också själv stå upprätt. I mellanholken gäller detsamma för inte alltför stora barn, framför allt barnbarn.
Men 3-holken är mer avancerad än så! Den är svängbar också!
Lars Benktson förklarar den genialiska konstruktion som gör det möjligt att snurra holken så att dörrarna står åt det håll som passar bäst för tillfället. 3-holken har nämligen en rektangulär bottenplatta med ett fastsvetsat metallrör som sitter nedstoppat i ett annat rör som i sin tur sitter i en betongklump som är nedgrävd i jorden. Hur enkelt som helst!
—Vänner och grannar som inspekterat 3-holken tycker att den är läcker och ibland får jag kommentaren "vad duktig du är som kan snickra, du som håller på med böcker"!
Men det finns också de som frågar varför han byggt den
—Därför, brukar jag svara. Det tycker jag räcker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!