Besök i författarträdgården

När Ellen key planerade för sitt hem Strand vid foten av Omberg i Östergötland var det inte bara huset hon hade detaljerade planer för.

Italiens trädgårdar inspirerade författarinnan till sin trädgård i Östergötland.

Italiens trädgårdar inspirerade författarinnan till sin trädgård i Östergötland.

Foto: Anna Lefvert

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-08-29 08:00
- Ellen Key hade väldiga planer för trädgården redan på planerings­stadiet. Allt gick inte att genomföra och mycket förverkligades aldrig. Men vi har tänkt återställa trädgården i så ursprungligt skick som möjligt, berättar Inga Wallenquist som sitter med i det trädgårdsutskott som bildades år 2004 och har som mål att återställa trädgården i sitt ursprungliga skick.

Arbetet är ideellt och är beroende av att det går att avsätta pengar ur Ellen Keys Stiftelse för att kunna återplantera och utföra andra större arbeten i trädgården.
- Till exempel skulle vi behöva ta ned en del av de mycket stora bokar som skuggar stora delar av träd­gården och gör det svårt att odla något i köksträdgården, säger Inga Wallen­quist vars arbete framför allt har gått ut på att tolka gamla handskrifter av Ellen Key.

Författaren har lämnat efter sig långa växtlistor såväl som skisser och samlade urklipp från utländska trädgårdstidningar. Under arbetsnamnet "I flera år samlade praktiska ting för stuga och trädgård" finns klipp ur tyska­ och engelska tidningar och skisser på hur hon tänkt sig trädgården på Strand.
- Ellen Key inspirerades mycket av italienska trädgårdar med höga cypresser. Men hon ville i stället ha långa rader av enar eller tujor, berättar Inga Wallenquist.

Många av planerna var storslagna och dessvärre inte genomförbara, bland annat på grund av tomtens kraftiga luftning ned mot Vättern. Bara en sådan sak som att så gräsmatta i den kraftiga lutningen var komplicerat.
För växtvalet hade Ellen Key kontakt med hortonomen Rudolf Abelin, mest känd för att ha anlagt Norrvikens trädgårdar i Båstad.

Till skillnad från hemmets interiörer var trädgården och växtvalen inte särskilt annorlunda. Ellen Key älskade rosor, men ville även att trädgården skulle innehålla många vilda växter. Här skulle vilt och tamt mötas. Men sedan hennes bortgång har trädgården mest kommit att handla om det vilda. Fram till nu då den åter har börjat tämjas för att komma så nära Ellen Keys vision som möjligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!