Berget inte alltid bäst

Intresset för bergvärme är stort i Uppland. Dagligen uppvaktas energirådgivarna i länet av personer på jakt efter reducerade värmekostnader. — Jag får 3—4 samtal om ­dagen om bergvärme, så visst är det ett stort intresse, säger Jan Lemming som är energi­råd­givare i Uppsala kommun.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-11-08 21:49
Den viktigaste orsaken till försäljningsökningen av bergvärmeanläggningar är att energipriserna ökat, vilket gjort att många bedömer bergvärme som ett behändigt sätt att mins­ka sina energikostnader.
— Fjärrvärme börjar bli dyrt, säger Theo Kotsinas som arbetar på Uppsala kommuns miljökontor med tillståndsansökningar för dem som vill utnyttja värmen 100—150 meter under markytan.
I Tierps kommun har antalet installationer per år mer än fördubblats på tre år.
— Trots att takten slagit av lite så fortsätter antalet ansökningar att öka, säger Sandra Söderqvist, energirådgivare i Tierp.

"Hallelujastämning"
Hon anser att värmepumpsbranschen varit duktig på att marknadsföra sig och att det är ännu en förklaring till det ökande intresset.
Kanske är branschen lite för bra, hävdar Jan Lemming:
— Det har blivit lite hallelujastämning i affärsgrenen. Som att köpa lotter med vinst varje gång. Alla vinner definitivt inte på att sätta in bergvärme.
— Jag förstår heller inte hur man kan göra investering på 100 000 kronor efter att ha begärt en enda offert, som det finns de som gjort. Så skulle vi knappast agera om det rörde sig om ett bilinköp, säger han.
Folksams miljöchef Jan Snaar hävdar att de som är aktiva på marknaden måste ta ett större ansvar och ordentligt gå igenom om det lönar sig, eller inte för en villaägare, bostadsrättsförening eller företag att installera bergvärme.
— Ett stickprov som Folksam genomfört visar att av 40 kunder är det 10 stycken, alltså 25 procent, som fått offerter på företrädesvis dyra bergvärmepumpar trots att deras faktiska förbrukning oftast helt utesluter en sådan värmepump som ett lönsamt alternativ, säger Jan Snaar.

Undersök alternativen
Jan Lemming är inne på samma linje:
— Bergvärme kan vara ett utmärkt alternativ för ett äldre hus med dyr uppvärmning, där alla andra energisparande åtgärder — till exempel tilläggs­isolering av vind — undersökts.
Han rekommenderar även att undersöka alternativa uppvärmningsmetoder.
Martin Forsén, vd i Svenska värmepumpsföreningen Svep håller inte med om att branschen lurar kunder, eller är oseriös:
— Nej, jag har en annan uppfattning. Kunden får ofta bra rådgivning, sade Martin Forsén nyligen i en intervju med Mora Tidning apropå Folksams kritik.
Han menade att rörfirmor som installerar anläggningarna erbjuder alternativ till bergvärmepumpar, och det skulle "borga för viss trovärdighet".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!