Behåll lugnet i trädgården

Trädgården är ofta en källa till ro och avkoppling. Men under vårens bråda dagar kan paradiset ställa till ett helvete. Om man inte lär sig konsten att tygla stressen.

Foto: Scanpix

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-04-19 00:01
- Det finns skäl till att våren och försommaren är stressens högtid, säger Tomas Danielsson, som brukar kallas stressdoktorn. Stressen kan komma innan man ens har kommit i gång med trädgårdsarbetet. Man går ut på sin första vårpromenad och ser en massa saker som behöver göras. Då begår man det stora felet: I hjärnan adderar man det man ser hos grannarna till en lång och omöjlig lista på allt som måste göras.
Och så snart man har piskat upp sig till prestation är man fast - fast i sin prestationsångest. Inte att undra på om man upplever en brist på kontroll och känner sig otillräcklig. För tillkortakommandena i trädgården lägger sig ovanpå de personliga tillkortakommandena i familjen och på jobbet.
- Den här lilla rackaren, prestationsångest, ropar där uppe i hjärnan att man måste göra tusen saker.

Trädgårdsstressen har, liksom våren, några igenkännliga tecken. Inte fågelsång, dessvärre, men trötthet och grinighet, sömnlöshet och aggressivitet.
- Om man inte lyssnar på sina tecken kan man drabbas av stressjukdomar och av utmattning. Redan i den första fasen upplevs obehag och mindre tillfredsställelse. Bara det är skäl nog för att mota bort stressen. Vi måste tygla och hålla den lilla prestationsrackaren på plats!
Stressen går att avvärja, framhåller Tomas Danielsson. Då ska man sluta jaga alla måsten och lära sig att prioritera det trädgårdsarbete som väcker mest lustkänslor.
- Man ska lita på sin inre kompass. Blunda och känn efter vad det är som du helst vill göra. Det som kommer upp är det man ska göra först!

Ett effektivt sätt att hålla stressen på avstånd är att jobba sig "hederligt trött". Så länge man känner av sina rodnande kinder, sina värkande muskler och sina jordiga fingrar undkommer man nog stressen. Till på köpet kan man uppleva trädgårdslyckan.
Då ska man kunna njuta av denna ljuva känsla i fulla drag, anser stressdoktorn, kanske genom att sätta sig på en bänk i solen och känna sig duktig.
- Det positiva med trädgårdsarbete är att man får ett omedelbart resultat. Det blir väldigt konkret och påtagligt när man klipper häcken. Man kan få en euforisk känsla när man konstaterar hur fin häcken blivit! Och man upplever kontroll, eftersom man själv valde arbetsuppgiften. Då blir hjärnan glad.
Eyal Sharon Krafft

Fotnot: Tomas Danielsson är beteendevetare i grunden och kallas stressdoktor. De senaste 25 åren har över en halv miljon människor lyssnat på hans föreläsningar. Hans bok "Tokstressad! Vad vore livet utan stress?" (Prisma) och hörboken Körskola för livet har blivit storsäljare.



FAKTA
Så tyglar du trädgårdstressen

1. Strunta i om alla andra redan har dragit upp växterna, klippt häcken perfekt eller tvättat uteplatsen med högtryck.
2. Ta din lilla ruta i nuet! Utgå ifrån din verklighet när du gör din att göra-lista.
3. Gapa inte efter för mycket, ta en sak i taget.
4. Våga prioritera. Våga välja bort. Välj bort det du inte hinner med eller inte har råd med. Lär dig att säga "jag gör det nästa år".
5. Välj det lilla projektet framför det storstilade.
6. Våga ta ett år då du "bara är" och njuter av trädgården utan några måsten.
7. Försök att hitta tillbaka till lusten i trädgården. Blunda och känn efter vad det är som du helst vill göra. Det som kommer upp är det du ska göra först!
8. Arbeta i ditt anletes svett - frisk luft och måttligt arbete ger behag!
9. Ta gott om raster och andhämtningspauser. Trädgården ska vara till återhämtning.
10. Om du måste utföra mindre skojiga göromål, ge dig själv en virtuell klapp på axeln eller en annan belöning.
11. Du kan uppleva trädgårdslycka även utan egen trädgård! Du kan pyssla i balkongen, ta en kaffekorg till skogen, vattna balkonglådorna, eller ligga i en solstol på balkongen och tänka på allt trädgårdsjobb du slipper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!