Bättre plugg i hörnan

Skolan har börjat igen efter ett långt sommarlov. Oceaner av fritid och frihet byts mot läxor och måsten. En bra plugghörna kan lätta upp kraven och höstmörkret. TT Spektra bad inredarna Lisa Widén och Anna Irinarchos designa en smart plugghörna som alla lätt kan bygga hemma.

Illustration: Lisa Widén och Anna Irinarchos

Illustration: Lisa Widén och Anna Irinarchos

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-09-08 00:01
Inspirationen till plugghörnan kommer från en favoritsysselsättning för många unga: Att bygga koja, berättar designerduon:
- Skola och plugg klingar ju tyvärr inte alltid så positivt. Då kan det behövas en kreativ och inspirerande miljö för att sätta igång lusten till att lära, men också för att skärma av från syskon, tv och andra störande ljud. I plugghörnan finns bland annat en mys- och läshörna gömd under skrivbordet, berättar Lisa och Anna.
- Vi tror att det här med att skärma av kan vara nyckeln till att hitta tillbaka till koncentrationen. Det är vanligare med stressade barn i dag, menar Lisa Widén.
Extra lockande
Visst kan det fungera alldeles utmärkt med en traditionell lösning för läxläsning - ett vanligt skrivbord och en stol - men många barn och ungdomar kan behöva något mer som lockar när det är dags att lämna leken och dataspelen för skolböckerna, tror Lisa och Anna:
- Kanske kan det vara bra att miljön hemma inte påminner så mycket om klassrummet i skolan? Många skrivbord som finns på marknaden är tråkigt likriktade och ensidigt utformade, tycker de båda.

Lisa Widén och Anna Irinarchos uppmanar i stället alla plugghörnebyggare att släppa loss fantasin med glada färger, oregelbundna former och oväntade material. Men viktigast är att plugghörnan är ergonomiskt utformad, betonar de:
- Att ha en bra sittställning med stöd för rygg och ben är A och O om man ska sitta stilla länge och plugga. Det är bra att byta sittställning då och då, och att byta miljö kan också få mer fart på kreativitet och hjärnceller:
- Låt därför gärna plugghörnan vara flexibel och gör det möjligt att nyttja skrivbordet på olika sätt, säger Lisa Widén.

SÅ HÄR BYGGER DU PLUGGHÖRNAN
Plugghörnan är just en tydlig hörna som markeras med en linoleummatta på golvet, för att skapa avskärmning och göra det lätt att koncentrera sig på läxläsningen.

Bordet består av en tillsågad MDF-skiva med mjuka former. Även det kan kläs i linoleummatta. På så sätt blir det fritt fram att klippa, klistra och måla utan att behöva vara rädd om bordsytan. När mattan blivit sliten är det bara att byta den.

Gör tre rejäla hål i skivan - ett för papperskorgen, ett för pennstället och ett för skrivbordslampan så att man kan vrida ned den under bordet.

Under bordet skapas mys/läs-hörna. Bordet är avskärmat med en spånskiva utsågad med en silhuett av en borg eller ett hus för att ge känslan av ett eget territorium. Här får man inte störa!

Väggarna är målade med magnetfärg så att hela väggen blir en anslagstavla. En del av väggen är målad med griffelfärg.

Hyllor är placerade ovanför bordet för förvaring, så att inte skrivbordet förblir rent och inte en avlastningsyta för alla prylar. Hålen i bordet kan också bidra till att man inte belamrar bordet med en massa grejor.
Det här behövs till Lisas & Annas plugghörna:
Ett skrivbord - gärna ett hörnskrivbord eller två
En bra arbetsstol
Någon typ av plastmatta
Skivmaterial som kan sågas i en rolig form som avskärmare
En bra arbetslampa som kan riktas både ovanpå och under skrivbordet
Lite färg
En madrass och kuddar

Det mesta av materialet går att hitta på de stora byggvaruhusen, i färghandeln och i tygbutiker. Kanske kan man återanvända tyger som man tröttnat på; gamla gardiner, lakan eller annat.

Kostnad för plugghörnan:
Ju mer man har hemma desto billigare blir plugghörnan att bygga. Om man redan har skrivbord, stol och lampa behöver hörnan inte kosta mer än 2 000-3 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!