Bastu i slott och koja

När höstmörkret sänker sig är det härligt att kura i en bastu. I dag går det att bygga en bastu hemma i lägenheten likväl som i villans garage. Det finns massor av modeller för både slott och koja.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-12-05 08:01
Mathias Spolander från Kukkola i Tornedalen har alltid älskat att basta.
- Att basta gör gott för både kropp och själ, säger han.
I hans hemtrakter kallar man bastun för den fattiges apotek, vilket gör att den finns i vart och vartannat hus. Mathias Spolander har själv en vedeldad bastu som rymmer åtta personer, vilket han tycker är en lagom storlek eftersom både familj och vänner får plats.

Förr i tiden placerades bastun ofta i en undanskymd vrå i källaren där den med tiden mer och mer kom att användas som ett förråd. I dag har bastun flyttat in i finrummet och syns allt oftare i anslutning till badrummet eller relaxavdelningen. Genom att göra bastun mer tillgänglig blir det enklare för alla i familjen att använda den regelbundet.
- Det krävs inga stora utrymmen. De minsta modellerna tar inte större plats än ett badkar, säger Jan Bjärnhag som arbetar på Tylö.

Han menar att det finns två tydliga trender när det gäller bastubyggandet. Dels frågar kunderna efter små och behändiga lösningar som ryms i det befintliga badrummet. Eller så vill man ha en riktigt lyxig relaxavdelning som placeras i till exempel garaget.
- Kunderna vill ha estetiskt tilltalande lösningar och i dag är det stora glasytor och aluminiumprofiler som gäller, säger Bjärnhag som menar att även ångduschar är ett alternativ som kommer allt mer.
En stor fördel med ångduschar och de kompakta bastulösningarna är att de minimala yttermåtten gör att de får plats även i vanliga lägenheter. På så sätt kan i stort sett vem som helst skapa sig ett eget spa i hemmet.
- Det finns en stark hälsotrend. Vi investerar gärna i oss själva för att må bra och trivas med livet, säger Bjärnhag.



FAKTA
Tänk på att
+Det är billigast att bygga bastun själv. Men ett färdigt bastupaket behöver inte bli mycket dyrare.
+Anlita proffs om du är osäker på hur bastun ska byggas och installeras. Speciellt ventilationen är viktig. Följ anvisningarna.
+Storleken spelar ingen större roll. Men det är trevligast om det finns utrymme för hela familjen.
+Säkerheten är A och O. Se till att man inte kan bränna sig på det heta bastuaggregat. Och lägg in ett halkfritt golv.
+Tak och väggar ska helst vara obehandlade.
+Det krävs cirka 1 kilowatt per 1,3 kubikmeter rumsvolym.
+Utrymmen med mycket glasytor och kakel och klinker kräver mer effekt än en bastu som är uppbyggd med träpanel.

Bastutyper
Ska det vara hett, vått eller fuktdrypande varmt?
Våtbastu
Är kanske det vanligaste sättet att basta. Temperaturen är mellan 75 och 90 grader med en luftfuktighet på 20 till 35 procent. Häll vatten på de heta stenarna så sprider sig värmeångorna snabbt och hudens porer öppnas.
Torrbastu
Genom att höja värmen till mellan 95 och 110 grader blir det en stickande värme. Här är det bara den egna svettningen som kyler huden. Ett alternativ för den som älskar extrem värme.
Ångbastu
Ett mesigt alternativ menar en del. Men de flesta uppskattar ändå den mildare varianten av bastande. Här ligger temperaturen på 45 till 65 grader. Kontinuerlig tillförsel av ånga ger en luftfuktighet på upp till 65 procent, vilket gör att man kan basta extra länge.
Ångbad
Är egentligen inte en bastu utan består av ett slutet rum med en luftfuktighet på 100 procent och cirka 40 graders värme. Ofta är ångbadet kombinerat med en dusch.

Välj rätt aggregat
Elaggregat
Billigast och enklast att installera och sköta.
Kombinationsaggregat
Fungerar för våt-, torr- och ångbastu.
Vedaggregat
Ger i särklass bäst bastuupplevelse, men kräver mer skötsel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!