Antikspaning med Knut
1900-talet stannar på innelistan medan 1800-talet fortsätter att vara stendött. Den slutsatsen drar Antikrundans Knut Knutson från Uppsala, som här ger sina bästa tips inför vårens och sommarens alla loppmarknader.
50-talet håller i sig ännu. Sjuarmad takarmatur i mässing från 1950-talet.
Foto: Uppsala Autionsverk
- Ofta handlar det om att man flyttar från större till mindre och barnen vill inte ha objekten, förklarar han.
Vilka av alla dessa föremål ska man då titta efter när man letar efter det stora klippet på en loppis eller i en secondhand-affär. Knuts svar rungar tydligt:
- Vurmen för 1900-talets design har kommit för att stanna under en lång tid. Jag tror i generationer, inte bara i fem till tio år. Satsa på modern design, ju mer extrem desto bättre. Generellt kan man sammanfatta det så här: Köp föremål som när de tillverkades var extrem design för sin samtid. Det spelar ingen roll vilket årtionde.
- Det som tillverkas i dag kommer att vara det mest typiska för vår tid - det som våra föräldrar tycker är läskigt.
Som ett exempel på eftertraktad 1900-talsdesign nämner Knut Knutson Jonas Bohlins Concretestol, ritad 1981:
- Den kostade 3 000 kronor en bra bit in på 1980-talet, men var svårsåld och sänktes till 1 800 kronor. I dag kan man få betala 160 000 kronor för den stolen. När skåpet Slottsbacken av samma designer kom 1987 hade trenden vänt, och folk stod i kö för att få köpa.
Bland andra 1900-tals-dyrgripar på auktionerna nämner Knut Knutson Stig Lindbergs bersåservis, liksom Rörstrands och Wilhelm Kåge.
För den som inte har råd att köpa dyrt har Knut Knutson ett smart tips:
- Köp sådant som är ute. Ta det ingen vill ha: Från 1800-talets andra hälft finns en massa föremål som inte kostar någonting. Samla allting i en lada. Det blir populärt - det är bara frågan om när! Det är som marknaden, man tror kanske inte att det kommer att vända, men det gör det.
Just nu är dock 1800-talet helt ute. Finrummen fulla av kristallskålar och nyrokokomöbler är inte värda många kronor:
- Byråerna skulle se ut som 1700-tal, men det var mer kvantitet än kvalitet, konstaterar Knut Knutson.
Ikea fyller 50 år i år. Det första varuhuset öppnade 1958 i Älmhult.
- Ikeamöbler skulle kunna ha blivit samlarobjekt i framtiden, men problemet med Ikeas design är att grejorna inte håller, säger Knut Knutson. Filosofin är slit och släng, köp nytt, och därför håller inte Ikeaprodukter som samlarobjekt. Annars finns det många bra saker på Ikea, poängterar han. En rolig sak är deras möbler från 50-talet som på den tiden betraktades som rent skräp, men idag kan man konstatera att kvalitén är fruktansvärt bra jämfört med dagens.
Till sist en förmaning:
- Jag tycker aldrig att man ska fälla ett omdöme om ett föremål - till exempel säga att det är vackert eller fult. Det gör jag aldrig när jag är ute och värderar. Våra åsikter om saker och ting är nämligen så subjektiva! slår Knut Knutson fast, innan han hastar vidare till nästa värdering.
Antiksajter:
www.antikviteter.net
Svenska Antiknätets hemsida
www.loppmarknader.se
www.antikviteter.net
Svenska Antiknätets hemsida
www.loppmarknader.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!