Altantips från tv-proffset

Snart är uteplatsens tid här igen. Tv-snickaren Björn Christiernsson ger sina bästa tips inför utesäsongen.

Foto: Ikea

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2017-05-03 09:45

När den långa, mörka vintern äntligen är slut är det som om vi inte kan få nog av ljus och luft. Vill man kan man utan problem skapa ett extra vardagsrum i trädgården med hjälp av loungesoffor, mjuka kuddar och mattor speciellt anpassade för utomhusbruk.

- Det ser ju jättemysigt ut, och gör sig bra på bild i inredningstidningarna, men personligen tycker jag väl att det kan bli lite överdrivet, säger Björn Christiernsson.

Han har blivit Snickar-Björn med hela svenska folket efter många säsonger i TV4:s ”Äntligen hemma!” och sedan två år i ”Kan vi hjälpa till?” i TV3 tillsammans med Laila Bagge. Han har byggt åtskilliga uteplatser i sina dar. Nu senast en till ett Attefall-hus som han har uppfört på sin tomt utanför Stockholm. Han har mängder med bra tips att dela med sig av.

- Om man har möjlighet tycker jag att det är smartare att satsa på två mindre altaner än en stor. Då kan man välja om man vill sitta i sol eller skugga och det blir lättare att hitta lä, säger han.

Att tänka på hur huset ser ut och att uteplatsen harmonierar fint med det är förstås viktigt. En stram altan i stål och glas rimmar illa med en 1920-talsvilla. Där passar förmodligen en vitmålad träkonstruktion bättre. Men Björn tycker också att man, mycket mer än vad som är brukligt här i Sverige, kan utgå från själva naturen och låta den styra formen på utemiljön. Man kanske inte måste spränga och platta ut alla nivåskillnader och jämna samtliga träd med marken.

- Det kan bli jättefint att följa en bergknalle eller låta ett träd sticka upp i trädäcket, i stället för att smälla upp ett fyrkantigt däck bara. Det blir ju sällan särskilt charmigt.

För uteplatsen ska vara inbjudande och det ska vara kul att vistas där. Helst ska det finnas möjlighet till både avslappning och aktiviteter. Björn tycker att han har lyckats bra med att få till just en sådan mix hemma hos sig. Han har behållit en stor bergknalle intill som ramar in och blir ett utmärkt vindskydd.

- Husets skorstensstock är byggd utvändigt vilket gör att man kan elda i den från utsidan också. Jag byggde även en in en rök i den. Så nu kan man både greja med eld, laga mat eller bara vila och njuta där ute. Det gillar jag.

Det absolut vanligaste materialet att använda sig av är tryckimpregnerat trä, det är mest prisvärt och håller bra. Men den gröngula färgen som träet får kan kännas lite begränsande.

- Man kan få en jättesnygg gråsvart nyans genom att måla det med oljelasyr. Dessutom mättas träet med olja som gör det ännu mer motståndskraftigt mot regn och snö, säger Björn.

Pelarna till staketet bör också vara tryckimpregnerade, men själva staketet kan vara av vanligt trä så länge man målar det noga. Som med all målning gäller det att vara noga med grundjobbet. Det ska vara torrt och rent för att färgen ska fästa och sitta kvar. Vill man slippa en massa underhållsarbete finns det gott om snygga glasräcken med aluminiumstolpar. Har man en magnifik utsikt och lite insyn kan dessa vara perfekta.

- Tänk på att vi människor är rätt lata i grunden. Om det går, försök att placera uteplatsen så nära köket som möjligt. Att bygga ett trädäck på en fin utsiktsplats en promenad från huset kan verka som en bra idé, men risken är stor att det bara är kul att springa med porslin och mat fram och tillbaka första sommaren. Sedan brukar det sluta med att man sitter runt hörnet med kaffekoppen i alla fall. (TT)

Välj rätt möbel

Oljade ytor

Allt trä behöver oljas för att stå emot fukt. Men hur ofta skiljer sig åt mellan olika träslag. Furu och ek bör behandlas med lin- eller träolja tre till fyra gånger den första sommaren, därefter en gång per år. Oljad teak blir vackert silvergrå om man tvättar det med vatten och såpa. När inte vattnet pärlar sig på ytan längre, är det dags att olja in möbeln igen. Samma sak gäller hårdträ som akacia.

Målade ytor

Målade möbler ska tvättas, skrapas, slipas och målas om. Trärena ytor bör oljas innan de målas om. Kom ihåg att alltid använda samma färg.

Laserade ytor

Torra sprickor måste målas med olja eller lasyr. Det är bra att måla om möblerna inför vintern.

Lackade ytor

Endast tvätt de första åren. Därefter slipas och målas de ställen som behöver förbättras.

Rotting

Ska helst stå inomhus. En inoljning då och då förhindrar sprickbildning.

Stål

Det gäller att färgen är tät annars rostar stålunderreden. Lös färg och ska skrapas bort. Måla sedan med lämplig färg.

Gjutjärn

Kan stå ute året om. Rost borstas bort med stålborste. Måla först med rostskydd och sedan med metallfärg.

Aluminium

Tvätta med tvållösning. Behöver förvaras inomhus över vintern.

Betong

Tåligt material som håller bra om man rengör det med stensåpa och oljar in med klinker- eller stenolja.

Plast

Tvättas. Ytan hålls fräsch längre om man vaxar den med bivax.

Källa: Hus & Hem

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!