Älskade kitsch!

Det är vulgärt, smaklöst och onödigt. Eller häftigt, unikt och personligt. I våra hem är alla udda och överdådiga prylar på frammarsch. Folk har helt enkelt tröttnat på det sparsmakade.

Foto: Rolf Hamilton

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-02-23 00:01
Vissa tycker om det. För andra är det ett skällsord.
Kitsch är ett begrepp som väcker starka känslor och som folk slänger sig med lite hur som helst.
Vem vet egentligen vad kitsch är?
Svaret kan du få om du tittar dig ordentligt omkring hemma. Förmodligen har du iögonfallande, smått avvikande och "omöjliga" prylar som ser billiga ut men som du vårdar ömt och som du vägrar slänga även om de inte är värda ett ruttet öre. De fyller kanske ingen praktisk funktion. Men de hjälper till att göra ditt hem personligt och hemtrevligt.
- Vad som är kitsch ligger i betraktarens öga. Jag tror att alla har sin egen högst personliga definition, säger Johan Vidunder, intendent vid Uppsala Auktionskammare.
Han funderar en lång stund och tillägger:
- Det är en möbel eller ett prydnadsföremål som ser dyrt ut fast det inte är det. Det är guldigt, iögonfallande, färgstarkt, blankt och lite exotiskt. För oss i konstvärlden är det ett nedsättande ord för något pråligt som ser billigt ut.

Men säg att man har ett minimalistiskt hem med vita möbler och borstad stål. Och så står det en stol i ett hörn vars ben är klövarna på en älg. Då kan det blir riktigt häftigt!
- Om man har något som egentligen inte passar in kan det bli pricken över i, säger Johan Vidunder, som tror att kitsch har blivit inne och något som folk gillar.
- Det finns ju många inredningsbutiker som satsar på färgstarka, lite aparta småprylar och hemma hos folk är det inte alls så stramt som inredningstidningarna vill ge sken av.
Inredningsbutiken Small i Uppsala har massor av kitschiga prylar. Rosa, plast, glitter och färgstarkt. En limegrön sopborste, rosa vattenkanna i plast och plastdraperier, för att ta några exempel. Enligt Maria Ljungberg, delägare, är kitsch populärt. Folk gillar det galna formspråket.
- Man blir glad av onödiga men charmiga prylar. Hemmet blir lite roligare med saker som sticker ut, menar hon.
Och det är inte alltid så att kvaliteten behöver vara enkel för att kallas kitsch. Det kan vara det extravaganta formspråket som styr.

Som 1800-talets nyrokoko. Det är praktfullt och svulstigt. Möbler, porslin, silver och glas värderas högt i samlarkretsar.
Medan dagens förespråkare för ett modernistiskt formspråk tycker att det är förfärligt, vill Nationalmuseum i Stockholm genom utställningen Härligt 1800-tal visa vad folk verkligen tyckte om då.
- De hade inte tillverkats om inte folk gillade dem, säger Uppsalabon och designhistorikern Helena Kåberg, ansvarig för utställningen.
Än i dag är det få som lever i avskalade hem. I stället har vi saker som visar vår personlighet, våra värderingar och som säger något om vår bakgrund och grupptillhörighet.
- Jag tror att folk tröttnat på det allt för enkla och längtar efter mer spännande färg- och formupplevelser, säger Helena Kåberg.
Det är så man skapar ett hem, det är då det blir levande.
Då spelar det ingen roll att man har en dålig kopia, något plastigt, glittrigt eller udda. Kitsch eller inte. Det ligger i betraktarens öga.
FAKTA
Vad är kitsch?

Kitsch är ett låneord från tyska, eller jiddisch, ursprunget är oklart. Kitsch betyder skräp eller smörja. Man kan kalla konst, konsthantverk och litteratur av dålig kvalitet för kitsch om den är producerad på billigt sätt, utan konstnärligt engagemang och om tavlan eller prylen kopierar och överdriver former från dyrare verk.
Kitsch lanserades av konsthandlarna i München på 1870-talet och betydde billig, sötaktig konst. Efter hand har kitsch kommit att innefatta "Hötorgskonst", banala veckotidningsnoveller, samt massproducerade och iögonfallande heminredningsprylar.

Källa: Nationalencyklopedien

Kitschiga prylar
Trädgårdstomtar, de masskopierade konstverken Det gråtande barnet och Grindslanten, luktgranar, miniadventsljusstake i bilen, rattmuff, lavalampa, pärldraperi, djurfällar om de inte ligger i en jaktstuga, gökur, kasslervaser i rosa- och bronsglittrigt glas, jeansljusstakar med plastpärlband, porslinsfiguriner, allt med överdådigt glitter och fejkat guld.

Fotnot: Nationalmuseums utställning Härligt 1800-tal visas fram till 24 februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!