Allt du behöver veta om klematis

Lockande och läckert i många fina färger är klematis. Nu blommar de tidiga sorterna för fullt. Efter dem tar andra vid och under sensommaren blommar åter andra klematis. Väljer man olika sorter kan man ha blommande klematis från april till september. Många av dem trivs också förträffligt i kruka.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-06-02 00:01
Klematis är en mycket populär klätterväxt som finns i många olika sorter. Redan under tidig vår börjar de första alpklematisarna att blomma. De har vanligen nickande klockor på skira skaft och påminner om stora blåklockor. De klipps inte ner utan ser ofta ut som en stor trasselsudd av grenar under vintern. Lyckligtvis grönskar den tidigt och snart täcks hela virrvarret av grenar med blommor och blad. Tycker man att de blir för stora och trassliga kan man klippa dem efter blomningen, i juni, till omkring 1-2 meters höjd.
Fördelen med alpklematis är att den är tålig, härdig och trivs även i mer skuggiga lägen. Alpklematis kan växa även på ett mindre torn i en rabatt, en pilkon eller liknande. Blomfärgen är vanligen blå men det finns många vackra sorter. Klarblå är 'Helsingborg' och 'Cyanea', ljusare blå är 'Floralia'.

Vår svenska världskändis inom klematiskretsar är Magnus Johnson. Han har korsat fram och valt ut en mängd bra sorter som säljs inte bara i Sverige. Han har koncentrerat sig på småblommiga klematis som är mer härdiga och trivs långt upp i landet. 'Violet Purple' med rödlila blomma är härdig i zon 6. Många storblommiga läckra sorter går bara i zon 2 så det är stor skillnad. Bland de nyare småblommiga sorter som lanserats i butik är 'Campanulina Plena' i mörkt blåviolett och 'Pansy Plena' i rosarött. 'Propertius' är vad som tidigare hette kronklematis med mörkt rosa nickande klocka fylld med vitt "fluff" och starkt doftande. Den växer kraftigt och blommar mycket rikligt, en sort som kan rekommenderas. För den som föredrar vitt är 'Albina Plena' med lysande vita klockor en fantastisk tillgång i trädgården. Den ger mycket blomprakt utan att ta någon större plats i trädgården, utmärkt bakom rosrabatten eller i en skuggig vrå.

De traditionella klematisarna har stora, flata blommor och kallas storblommiga. De som blommar tidigt, i juni-juli blommar på förra årets grenar. Dem klipper man inte mer än att man tar bort förra årets vissna blomställningar innan de börjar grönska. Mycket populära är sorter med dubbla blommor. Det speciella med dubbla sorter är att de första blommorna som kommer dubbla. Sedan kan de blomma igen under sensommaren med enkla blommor. Vissa sorter är också tvåfärgade men den enkla blomman enfärgad. Storblommiga sorter som blommar tidigt är dåligt härdiga, de fryser ofta ner i Uppsalatrakten. Om de fryser ner eller man klipper dem av misstag kommer de att blomma först under sensommaren.

Nya sorter av storblommiga klematis har under flera år kommit från Polen. En jesuitmunk, fader Stefan Franczak, har korsat fram minst 60 sorters klematis. Man känner igen dem på namnen, de är vanligen döpta efter något som har med polsk historia eller kyrkan att göra. Mycket intressanta är också estniska och lettiska sorter samt sorter från Ukraina. De är ofta härdiga och mer motståndskraftiga mot sjukdomar än de äldre sorterna. Även de blir mer vanliga i butik och är definitivt värda att pröva istället.
Det finns både tidiga och sent blommande sorter. Vilka färger och former man föredrar är en smaksak, det finns klematis i de flesta färger. Den mörkvioletta 'Jackmanii' tillhör gruppen sent blommande som blommar i juli-augusti. Det är vanligen mer härdiga. Under senhösten klipper man dem 20-40 cm över marken och blir av med allt skräpigt trassel. Det är både snyggt och ger plantor som grönskar och blommar ända nerifrån. Struntar man i att klippa blir plantorna allt högre och högre. Till slut sitter alla blommor ovanför huvudhöjd.


TIPS
Plantera klematis
När man planterar klematis är det väldigt viktigt att inte sätta dem i dräneringen invid husväggen under utskjutande tak. Storblommiga klematis vill ha mycket vatten och näring, i dräneringen mår de inte bra. Man bör plantera dem minst 50 cm från väggen. Sedan leder man grenarna upp mot en spaljé som sitter 15-20 cm ut från väggen. Med en spalje på vinkeljärn blir det luft mellan grenarna och väggen. På så vis förstörs inte fasaden och plantan mår mycket bättre. Plantera klematis djupt, gräv en stor grop, luckra upp jorden och blanda upp markjorden med köpejord. Sätt ner plantan så den kommer i rätt höjd, fyll gropen med vatten och fyll med jord när vattnet runnit undan. Räkna med att klematisen behöver 20-30 liter vatten en gång i veckan under sommaren. Plantera en låg ros eller annan växt framför som skuggar klematisens nederdel så trivs den ännu bättre.

Att beskära
När man köper klematis skall man försöka ta reda på om de är tidigt blommande eller sent blommande. Det kan stå på färgbildsetiketten vilken grupp de tillhör, men inte alltid och det är inte heller alltid korrekt. Vill man ta reda på mer som sin klematis är Clematis on the web en bra källa.
Klematis delas in i:
Beskärningsgrupp 1, ingen beskärning alls som de tidigt blommande sorterna med nickande klockor.
Grupp 2 eller Patens-gruppen är de storblommiga som blommar i juni-juli, beskärs nästan inte alls. De bör planteras på en skyddad innergård eller varm vrå.
Grupp 3 eller Jackmanii-gruppen är de som blommar i juli-augusti. De beskärs mycket kraftigt och passar vanligen bättre i Uppsala än grupp 2.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!