Äldres flytt ger bostäder åt unga

Pensionärerna stannar i villor och får allt större bostadsyta, medan unga får tränga ihop sig på grund av den stillastående bostadsmarknaden. För att få fart på flyttandet bygger Uppsala kommun nytt

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-05-15 11:35
Många pensionärer väljer att bo kvar i sina villor. I kommuner med bostadsbrist kan det innebära att flyttkedjor stannar upp. En flyttkedja inträffar när någon flyttar ut från exempelvis ett hus — det ger en kedja av lediga bostäder.
Nu bor varannan pensionär i villa, och antalet lär öka när 40-talisterna går i pension. Enligt Statistiska centralbyrån har bostad­s­ytan ökat för gruppen och är nu uppe i genomsnitt tre rum per pensionär, jämfört med två rum per person i åldrarna 25 till 34 år.
— Naturligtvis kan ingen tvinga ut pensionärerna ur husen, men det kan finnas skäl för dem att flytta. Småhus skulle frigöras till unga som vill bilda familj, säger professor Bengt Turner vid Institutet för bostadsforskning.
En annan anledning till flytt är att arbetet med att underhålla huset kan bli alltför krävande för pensionärer.
— I Uppsala bor de äldre kvar i ­sina villor tills de måste flytta till serviceboende. De mellanlandar inte i lägenheter som är lättare att sköta, säger planeringsdirektör Carl-Johan Engström på kommunledningskontoret.

Inget flyttvång
Han poängterar att kommunen inte vill tvinga någon till att byta boende. Men för att underlätta för pensionärerna och för att hjälpa flyttkedjorna på traven ser kommunen till att erbjuda ändamåls­enligt boende som gör det värt att
flytta. Numera byggs ungefär 1 000 nya bostäder om året i Uppsala och efterfrågan är stor.
Det är en illusion att villaboendet blir billigare för pensionärer. De har visserligen betalat av mycket av lånen, men låser samtidigt kapital i huset.
— Ett nedamorterat hus är billigt och en modern, nybyggd lägenhet är dyr. Genom att sälja får man loss kapital och kan flytta till nya lägenheter. Många par med utflugna barn väljer det alternativet, säger Carl-Johan Engström.

Bostadsbrist bland unga
Det är främst bland ungdomar och studenter som bostadsbristen är stor, men lösningen är inte alltid att bygga direkt för dem som har svårt att hitta tak över huvudet.
Ibland är det alltså större poäng att se till att flyttkedjorna får fart genom att frigöra villor. Följden blir att lägenheter som ung­domar och studenter har råd att flytta in i blir tillgängliga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!