Akutinredning - Fason på försäljningsobjektet

Att köpa lägenhet handlar mycket om känslor. Det vet var och en som gått några varv på visningar och letat bostad. Man jämför. Objekten kan vara likvärdiga, rent objektivt. Men medan den ena lägenheten känns "rätt" känns den andra "fel" — och det är inte alltid som man ens kan säga riktigt vad det beror på.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-09-14 00:00
Tora Stenbeck och Marie Berggren kan direkt peka på vad "felet" är när en spekulant backar i dörren. De har gjort den kunskapen till sin affärsidé och startat Fason Inredningar, en inredningsakut för den som ska sälja lägenheten eller villan.
Grundtanken är förstås att få så många presumtiva köpare som möjligt intresserade av ett objekt. Och då gäller det att hitta en avvägning mellan neutralt och personligt — ett sorts löfte om hemtrevlighet som en bred köpkrets kan ta till sig. Ett sådant uppdrag kan komma direkt från mäklaren, eller så får säljaren rådet att investera i några timmars inredningshjälp.
Vad som krävs, hur många timmars jobb, varierar förstås från objekt till objekt. Sedan är det ju också en ekonomisk avvägning. Men även några få procent på ett miljonobjekt är värda insatsen.

Oetiskt?
Är det då inte oetiskt att försköna en lägenhet just bara inför försäljningen, förstår inte spekulanterna att den är "uppfixad"?
— Jo, det är möjligt. Men vi vill inte försöka luras, bara visa vad man kan göra, lyfta fram möjligheterna, säger Tora Stenbäck.
— Däremot är jag helt emot att ställa fram godis och tända levande ljus. Eller baka bullar!
Marie Berggren och Tora Stenbeck har precis avslutat ett jobb i Fålhagen, en tvåa:
— En tacksam lägenhet eftersom innehavaren egentligen inte hade gjort något alls åt inredningen, känslan var typisk ungkarlslya, säger Marie Berggren.
Ungefär 20 arbetstimmar ägnade de åt tvåan. Här gällde att få in ljus och rymd — det är grundläggande för alla objekt. Och hitta gemensamma nämnare som kunde lugna ner ett splittrat intryck. Förutsättningarna var bättre än ofta annars, säljaren var redan på väg att flytta och det var inga problem att lyfta ut datormöbeln ur vardagsrummet, eller ens den skrymmande tv-bänken.

Hade helst velat måla om
Hallen i mörkt hallonrött hade Marie Berggren och Tora Stenbeck allra helst velat måla om, en ljusare färg hade gjort underverk för ett första intryck.
— Men det var överkurs i det här fallet, det ingick inte i uppdraget, säger Tora Stenbeck.
I stället gällde det att neutralisera, täcka så mycket som möjligt av det röda, se till att plocka upp den tacksamt grafiska effekt som det schackrutiga golvet gav. Ett par genombrutna våder tyg från golv till tak gjorde skillnaden. Plus en hög spegel med ljus ram.
— Och så punktbelysning på de detaljer som inte var röda.
De arbetar mycket med ljus:
— Varje rum ska egentligen ha fem till tio ljuskällor, säger Tora Stenbeck.

"Slaskljus"
I Fålhagstvåan satt plafonder som gav ett diffust "slaskljus". Fler smålampor i rummen, halogenspottar under skåpet i köket och riktad badrumsbelysning är enkla lösningar som ger utdelning.
— I köket var grundförutsättningarna fantastiska, säger Tora Stenbeck. En helt tom vägg, utan skåp, ovanför spis och diskbänk! Där kunde vi hänga konst. Samma svartvita golv som i hallen och röda lådfronter. De detaljerna byggde vi vidare på.
Sedan är det småsaker som är viktiga för känslan: Färska kryddor i kruka, kokböcker, fräscha handdukar, en flaska god olivolja. Och till visningen rensar man bort allt "onödigt", alla åbäkiga köksmaskiner som bara stjäl utrymme.
— Och allt som är för privat, torkade födelsedagsrosor, familjebilder, kylskåpsmagneter med dagislistan. Sånt får en spekulant att känna sig som besökare i någon annans liv när känslan ska vara "här skulle jag kunna bo".

Alltför privat bannlyst
Bannlyst är också det allt för privata i badrummet, till och med tandborsten.
— Och ut med wettexdukar och rengöringsmedel, de ger intrycket "usch, vad ofräscht" snarare än "oh, vad rent".
Tvåans badrum fick nya inslag av stål, trä och bast, en ljus matta, matchande frotté och generöst dubbla duschförhängen i vitt.
— Grälla duschdraperier, med fiskar och stjärnor och hjärtan — jag förstår inte hur man tänker men det är jättevanligt! Badrumstextilier ska vara så neutrala som möjligt, för här är ändå så plottrigt med alla flaskor och burkar, säger Tora Stenbeck.
I vardagsrummet fanns en lampa med en gul och en röd skärm. Och ett mörkt skåp. De blev utgångspunkt för färgtemat. Ett murrigt rum med randiga trasmattor och tunga skinnmöbler fick röda överdrag på sittmöbeln, Josef Franck-blommiga kuddar, textiltryck på väggen, rejäla enfärgade mattor. Samt ny belysning.
— Och tavlor på väggarna. Det fanns konst undanstoppad, den hade bara aldrig kommit upp på väggarna, säger Marie Berggren.

Nöjda med sovrummet
Särskilt nöjda blev de med sovrummet. Furubyrån byttes mot en mindre möbel med mera karaktär, de hittade den undanskymd i hallen. Sängen, som stod på tvärs i mitten och gjorde rummet smalt och trångt, flyttades till fönstret. Ett exklusivt överkast, massor av kuddar och — inte minst — ett stycke tyg som gömmer pappershögarna i lagerhyllan. För arbetsröra är tabu i sovrum.
— Nu blev det vilsamt och behagligt, säger Tora Stenbeck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!