Adventsljusstakar i alla möjliga former
Den som var barn på 60- eller 70-talet minns säkert hur det såg ut i fönstren i adventstider. Adventsljusstakar i snart sagt varje fönster och variationen var inte särskilt stor. Man valde mellan träfärgat eller rött. Somliga satte manschetter kring ljusen som alltid hade samma konstruktion som dem man satte i julgranen.
— Ja, det har hänt mycket och här kan man verkligen prata om produktutveckling, säger Jan Rundgren, kreativ chef på Svenska Moderådet.
Det är bara att välja och vraka mellan stilarna. Orientaliskt med mönstrade pappstjärnor och snirkligt krulliga ljusstakar, färgstark kitsch med blinkande lampor eller ljusstakar i plexiglas — eller det mer traditionella.
Klassikerna återkommer
- Utvecklingen i år har nog skett mest på den traditionella sidan. Vi ser att de gamla klassiska modellerna kommer tillbaka igen med rödmålat trä, säger Jan Rundgren.
Sedan lysdioden gjorde sitt intåg bland adventsljusstakarna och ljusslingan kom som ett komplement till den traditionella julgransbelysningen, har också flera av dekorationerna blivit mindre årstidsbundna. Man kan låta ljusslingan lysa upp ett hörn hela året, och det är faktiskt inte ovanligt att man ser ljusstakar med lysdioder i fönstren långt fram på vårkanten.
Utvecklingen från den allra första svenska uppfinningen har gått långt. Historien börjar egentligen redan på 1870-talet.
På Nordiska museets hemsida kan man läsa historien om den adventsgran som Ersta diakonissanstalt hade infört efter tysk förebild. I granen tändes sju ljus varje söndag i advent. Sju barn fick gå fram och läsa ur bibeln och tända var sitt ljus som symboliserade veckans alla dagar.
Sämre kvalitet
Adventsgranen spreds sedan vidare, men i början av 1900-talet konkurrerades den ut av en rund adventsljuskrans med fyra ljus. Dessa runda adventsljusstakar är fortfarande vanliga i våra nordiska grannländer och man klär dem ofta med lingonris eller lummer.
I Sverige utvecklades ljusstaken ytterligare och blev så småningom elektrisk.
Den elektriska julgransbelysningen lanserades på 1930-talet av Philips. Dock höll de inte alltid så god kvalitet. Många lämnades tillbaka och en av fabrikens anställda fick idén att återanvända dessa i en träljusstake för levande ljus.
Trenden spred sig snabbt
Det var dock inte han, utan en av hans kolleger som lämnade in ett förslag på tillverkning av en elektrisk adventsljusstake. 1937 tillverkades de allra första elektriska adventsljusstakarna på Philips i Göteborg.
Idén var lika lysande som enkel: man monterade helt enkelt in en julgransbelysning i en ljusstake.
Snart lyste de elektriska ljusstakarna i vart och vartannat fönster i vårt avlånga land.
Adventsljusstaken är fortfarande unik i Sverige, även om många varianter går på export till andra länder.
Men tiden när alla ljusstakar såg nästan likadana ut är troligen redan förbi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!