28 000 för värdelöst hyreskontrakt

Fem studenter på lägenhetsjakt i Uppsala betalade in 28 000 kronor i hyra och depositionsavgift för ett värdelöst andrahandskontrakt i kvarteret Gerd, som ska rivas för att ge plats åt Musikens hus.

Studenterna betalade 28 000 kronor förskott för en lägenhet i det rivningshotade huset i kvarteret Gerd.

Studenterna betalade 28 000 kronor förskott för en lägenhet i det rivningshotade huset i kvarteret Gerd.

Foto: Hans E. Ericson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-07-13 00:00
Emilie Weiderud och Lena Lundqvist från Västerås och tre av deras vänner trodde att de hade hittat ett perfekt studentboende inför terminsstarten i höst: ett andrahandskontrakt i en hyresrätt med fyra rum och kök, beläget mitt i Uppsala.
Hyran var hög — 14 000 kronor i månaden, men eftersom de var fem personer som skulle dela på lägenheten kändes det överkomligt. I mitten av juni skrev de ett sexmånaderskontrakt på lägenheten, och nycklarna till bostaden överlämnades. Utöver hyran betalades dessutom en depositionsavgift på ytterligare 14 000 kronor.

"Kändes fruktansvärt"
Men i början av juli förstod de att de hade blivit grundlurade. I verkligheten var hyran på bostaden 5 600 kronor. Dessutom ska huset, som är beläget i kvarteret Gerd, rivas i höst för att bereda plats åt det nya konserthuset.
— Vi fick veta av några som bodde i området hur det låg till, och att alla var på väg att flytta ut ur huset. Det kändes fruktansvärt, vi hade ju redan betalat julihyran och en depositionsavgift på 14 000 kronor, och nu visar det sig att vi inte kan bo där. Vi var i upplösningstillstånd, säger Emilie Weiderud, som ska börja plugga på Uppsala universitet i höst.
Hon kontaktade omedelbart kommunen och fick bekräftat att huset ska bort.
— Vi borde ha kollat allting innan vi betalade in pengarna, men man tror ju inte att man ska kunna bli lurad så här. Det här känns verkligen inte som någon bra start på studentlivet i Uppsala, säger hon.

"Jag vet ingenting"
Kontraktet upprättades mellan studenterna och en man som sade sig representera hyresrättsinnehavaren. Det var han som tog kontakt med studenterna efter att de hade infört en annons i UNT.
— Vi hade ingen anledning att betvivla att han verkligen representerade den person som hade kontraktet på lägenheten. Han hade ju nycklar till lägenheten, säger Emilie Weiderud.
Den egentliga hyresrättsinnehavaren är en affärsman i Uppsala, men när UNT når honom per telefon vill han inte kännas vid uthyrningen till studenterna.
— Jag vet ingenting om detta, jag har inte haft med uthyrningen att göra, säger affärsmannen.
UNT: Känner du den person som skrev kontrakt med studenterna?
- Inte egentligen.
UNT: Om du inte vet vem det är, varför hade han då nycklar till lägenheten?
- Jag har ingenting mer att säga. Jag är mycket upptagen, säger affärsmannen och lägger på telefonluren.

Kommunen baxnade
På Uppsala kommun, som äger hyreshuset, baxnade man när man fick höra talas om det upprättade avtalet med studenterna.
— Det var ju en ren ockerhyra. Dessutom ansökte vi om vräkning av hyresrättsinnehavaren för två veckor sedan. Han skulle egentligen ha flyttat ut sista maj, men vägrade att lämna kvarteret Gerd, trots att det nu visar sig att han uppenbarligen inte bor där, säger Alf Karlsson, jurist på Uppsala kommun.
— Jag tycker verkligen synd om de här studenterna. De har blivit grundlurade, och vi har försökt att hjälpa dem bäst det går. Men tyvärr finns det inte mycket vi kan göra, säger Alf Karlsson.
Studenterna skickade i går in en polisanmälan mot hyresrättsinnehavaren och den person som gav dem nycklarna till fastigheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!