Valfriheten har kommit för att stanna

Hos Sigtunahem har mini, midi och maxi kommit för att stanna. Bolaget anser att det är viktigt att ge hyresgästerna möjlighet välja renoveringsnivå. Då kan fler bo kvar.

Vd. Göran Langer är vd för Sigtunahem.

Vd. Göran Langer är vd för Sigtunahem.

Foto:

Bostäder2017-01-02 09:00

Valmodellen infördes för ett antal år sedan i samarbete med den lokala Hyresgästföreningen. Tanken var att kunna erbjuda en viss valfrihet vid renoveringar så att den som ville lägga mycket pengar på sitt boende kunde få en topprenoverad lägenhet och den som prioriterade annat eller hade svag ekonomi kunde välja en lägre nivå.

Modellen har dock fått justeras under åren, främst när det gäller mininivån.

– Det var för många som valde mini och det gjorde att det inte gick ihop sig ekonomiskt. Idag får den som väljer mini bara nytt badrum förutom själva stamrenoveringen. Tidigare kunde de få moderniseringar också i köket. Man kan säga att vi successivt har gjort modellen tydligare, säger Sigtunahems vd Göran Langer.

Men bolaget har jobbat med en rad olika pusselbitar för att sänka kostnaderna. I dag får exempelvis hyresgästerna bo i evakueringslägenheter i stället för inhyrda bostadsmoduler på gården och de erbjuds att flytta sina möbler själva mot ersättning i stället för att Sigtunahem tar hand om flytten. Det spar pengar.

– Vi har ju ett uppdrag som går ut på att erbjuda invånarna bostäder. Då är det viktigt att hitta en modell som gör att hyresgästerna har råd att bo kvar efter en renovering, säger Göran Langer.

Han tycker sig se en attitydförändring inom branschen. Tidigare fanns alltför stort fokus på fastigheterna i sig. Husen gick före hyresgästerna.

–  Men fastigheterna är ju till för människorna som ska bo i dem. Då måste man anpassa renoveringar och underhåll till en nivå som folk klarar av och vill ha. Det tycker jag att vi har gjort med mini, midi, maxi, säger Göran Langer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!