På tio år, från 2008 till 2018, har försäkringsbolagens utbetalningar för vattenskador ökat med 64 procent för villor och med 119 procent för fritidshus. Utbetalningarna från försäkringsbolagen för vattenskador uppgick förra året till mer än två miljarder kronor. För Folksam utgör vattenskador 40 procent av kostnaderna i deras villahemförsäkringar, skriver man i ett pressmeddelande.
En av anledningarna är att vi i dag har betydligt fler saker kopplade till vattennätet. Samtidigt som vattenskadorna i badrummet minskat sedan 2000-talets början har skadorna som uppstår i kök ökat kraftigt och där finns i dag den vanligaste skadekällan.
– De senaste tio åren har allt fler sina vitvaror och apparater i köket kopplade till vatten, vilket är en skillnad mot tidigare då det främst bara fanns kopplingar runt diskhon och till diskmaskinen. Över 50 procent av vattenskadorna i köket härrör från maskiner där och kopplingar som förbinder dem, vilket är en stor förändring, säger Folksams skadeförebyggare Erik Arvidsson, i ett pressmeddelande.
I Norge finns sedan några år krav på vattenfelsbrytare i alla nybyggen, något som enligt Folksam har minskat skadorna. Vattenfelsbrytaren övervakar vattensystemet i byggnaden och slår automatiskt av vattentillförseln vid ett läckage.
− Med tanke på de positiva effekterna som de ser i Norge anser vi att det finns stor anledning för Boverket att se över byggreglerna och införa vattenfelsbrytare som standard i alla nybyggnationer, säger Erik Arvidsson.