Unga har sämre koll på bostadsrättsföreningens ekonomi

Var fjärde ung vuxen, mellan 18 och 30 år, har ingen koll på sin bostadsrättsförenings ekonomi. Det kan drabba privatekonomin i längden. UNT begav sig ut och kollade läget med Uppsalabor om hur bra koll de har på sina föreningarnas ekonomi.

Hunden Semla tillsammans med Magnus Lovén och Josefin Säfström. "Man bryr sig nog mer om lägenheten och läget än föreningens ekonomi", säger Josefin.

Hunden Semla tillsammans med Magnus Lovén och Josefin Säfström. "Man bryr sig nog mer om lägenheten och läget än föreningens ekonomi", säger Josefin.

Foto: Isak Olsson

Bostad2021-08-01 19:00

Enligt Sveriges Bostadsrättsrapport 2021, utförd av Sveriges Bostadsrättscentrum (SBC), skiljer sig förståelsen för bostadsrättsföreningens ekonomi mellan generationer. 

63 procent av den äldre generationen, personer mellan 51 och 65 år, uppgav att de anser sig i hög eller mycket hög grad ha koll på ekonomin. Hos den yngre generationen, 18 till 30 år, var den motsvarande siffran endast 39 procent. 

Det är hos de unga som avsaknaden av förståelse om sin förenings ekonomi är som allra störst. Var fjärde svarande saknar helt eller har lite koll. 

Josefin Säfström, 33 år, och Magnus Lovén, 21 år, sitter på uteserveringen vid ett kafé. Ingen av dem äger en bostadsrätt men de säger att de funderar på att köpa i framtiden. 

Men tanken på att kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi när tiden är kommen har inte slagit dem. 

– Jag tänker: varför skulle man göra det? Det känns relevant men jag har inte tänkt särskilt mycket på ekonomin. Men jag tror inte att det skulle gå före själva lägenheten och läget, säger Josefin Säfström. 

undefined
Hunden Semla tillsammans med Magnus Lovén och Josefin Säfström. "Man bryr sig nog mer om lägenheten och läget än föreningens ekonomi", säger Josefin.

Christoffer Reijer, 34 år, bor med sin familj i en bostadsrätt sedan 2018. Enligt honom var det lite viktigt med föreningens ekonomi innan de skulle slå till med köpet. Nu försöker de att sätta sig in men tiden brister, säger han:

– Vi fick en årsredovisning nyligen men vi har inte hunnit titta på den, vi har fullt upp med bebis och familj. 

Christoffer Reijer tror att anledningen till att många inte sätter sig in i föreningens ekonomi är för att det finns andra viktigare saker som distraherar. 

– Man är väl inte intresserad av pengar, ekonomi och resultatsräkningar, säger Christoffer Reijer. 

undefined
Maggie Man och Christoffer Reijer tillsammans med barnen Leo, Hayley och Anthe. "Det viktigaste är att det inte finns massa röda flaggor. Att föreningen inte är skuldsatta upp till öronen i förhållande till hur många familjer som finns", säger Christoffer Rejler.

Enligt Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning vid SBC, påverkar bostadsrättsföreningens ekonomi den egna privatekonomin. Om det går dåligt, kan månadsavgifterna höjas och det kan ha inverkan på bostadsrättens värde.

– Att ha koll på sin förenings ekonomi handlar om trygghet. Avgiften är generellt sett en av de större utgifterna och lägenhetens värde vill man skydda. Genom att vara insatt är man mer förberedd på vad som kan hända framöver med avgiften – om den kommer att höjas, varför och hur det påverkar den egna ekonomin, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!