– Det är ett kraftigt underbetyg till regeringens insatser för att lösa bostadskrisen, säger Anders Lago, förbundsordförande i HSB, som har beställt rapporten av Prognoscenter.
I rapporten undersöks möjligheterna att köpa en bostadsrätt för tre typhushåll i 20 större kommuner: En hemmaboende 23-åring, ett 27-årigt par och en ensamstående 30-åring med barn. För Uppsalas del märks en tydlig försämring för den ensamstående föräldern, jämfört med en tidigare studie som gjordes 2015.
"År 2015 var han på gränsen till att beviljas bolån till snittbostaden i Uppsala medan han år 2018 har fått det betydligt svårare att klara bankernas krav. Det beror dels på att bostadspriserna inte har stigit mellan 2015 och 2018, vilket gör att vinsten från hans tidigare bostad inte blir så stor, dels på att det har blivit svårare att klara bankernas hårda kvar-att-leva-på-kalkyler", skriver man i rapporten "Stängda dörrar".
På nationell nivå har möjligheterna att köpa bostad försämrats dramatiskt för två av typkategorierna, skriver man i rapporten.
År 2015 klarade inte 23-åringen i exemplet bankernas krav i 6 av 20 större kommuner. I år säger bankerna nej i 12 av de 20 kommunerna.
För den separerade 30-åringen med barn nekas banklån i åtta av landets största kommuner, jämfört med tre år 2015.
Den tredje typkategorin i studien, ett 27-årigt par, har inte fått försämrade förutsättningar på bostadsmarknaden.