Det stora projektet med byggandet av stadsdelen Rosendal i Uppsala lockar många nyfikna som vill komma på studiebesök. Utländska delegationer från bland annat Tunisien, Myanmar och USA har varit på plats för att studera den unika metoden för att ta hand om och rena dagvattnet i området, som byggs på Uppsalaåsens vattentäkt. Även Nordiska rådet har haft en delegation på besök.
Under gator och gångstråk i bostadsområdet anläggs flera stenkistor med grov makadam, ovanpå läggs matjord i planteringar med buskar och träd längs gatorna. Metoden innebär att dagvattnet filtreras och fördröjs innan det rinner vidare till en damm i området. Syftet är att skydda grundvattentäkten som området byggs på.
Men andra delar av projektet lockar också besökare.
– Det är många studenter som vill komma hit och titta. Bland annat blivande ingenjörer, arkitekter, landskapsarkitekter och stadsplanerare har varit här, säger Jill Bergefur, projektledare för Rosendal vid Uppsala kommuns stadsbyggnadsförvaltning.
Från andra kommuner kommer man även för att studera arbetet med stora byggprojekt.
Vad är svårigheten?
– Det svåraste när väl byggandet är i gång och människor har börjat flytta in är att hantera boendemiljön samtidigt som det är en byggarbetsplats. Samtidigt ska samhällsfunktioner som till exempel kollektivtrafiken in tidigt och fungera. Där har vi själva lärt oss mycket sedan vi startade, säger Jill Bergefur.
Fullt utbyggd kommer Rosendal att ha omkring 10 000 invånare.