– Det är många saker man inte tänker på. Som hur maskiner och material ska komma till och från tomten, om man måste spränga eller vart alla jordmassor ska ta vägen.
Uppfart, trappa – ja, själva entrén till ett hus – ska uppfylla många önskemål. Det ska vara praktiskt, välkomnande och snyggt. En välplanerad stenläggning är svaret på samtliga av kraven.
Men det finns många saker att ta ställning till. Vilket material ska man välja? Hur stor behöver ytan vara? Hur sluttar marken, behövs det någon stödmur eller trappa? Att ta hjälp av ett anläggningsproffs är förstås säkrast, även om man sedan ger sig på projektet på egen hand.
– Vårt arbete var så pass omfattande att vi lade ut det på en anläggare. Vi tog in flera offerter och jämförde och kollade upp referenser, säger Olof Glückman Bengtsson.
Ändå var det många beslut som skulle fattas innan firman kunde börja sitt arbete. Bara att välja sten var ett projekt i sig. Det finns mängder av olika varianter att välja mellan. Natursten som granit och skiffer är dyrast, betong- och keramikstenar billigast. Vad man väljer är en smak- och kostnadsfråga.
– Vi hade nog funderat och klurat på olika lösningar i ett års tid, säger Helén Glückman och Olof Glückman Bengtsson.
De tittar nästan förvånat på varandra när de inser hur pass mycket planering och tankeverksamhet de har ägnat åt sin trädgårdsomgörning. Beslutet att stenlägga påverkade även gräsytor, träd och rabatter.
– Ett så här pass omfattande arbete sätter ofta igång en kedjereaktion. Buskar och träd kanske måste flyttas för att få in grävaren på tomten, säger Helén.
Anledningen till projektet var att de ville bredda uteplatsen, plus att de gamla stengångarna var smala, slitna och smutsiga.
– Det såg inte trevligt ut. På sina ställen hade gången också sjunkit, säger Olof.
Huset från 1970-talet ligger i ett mysigt villakvarter på Lidingö utanför Stockholm. Det är byggt på en avstyckad tomt och beläget lite dolt från gatan bakom grannhusen. Läget är högt och i gräset syns flera berg i öppen dager.
I samma veva som de började fundera på att göra om utvändigt, fick de en möjlighet att utnyttja en granntomt till de tunga transporterna.
– Då passade vi på. Det är verkligen något man måste tänka på när man planerar. Att det går att komma åt med maskiner och få materialet på plats.
Grävare, sand och sten är tunga grejer. Dessutom gäller det att ha en plan för den jord, sand och gräsmatta som ska bort från tomten. Och vart den ska ta vägen.
Helén och Olof har valt att blanda granit och keramikplattor. De två materialen samspelar fint och ger ett livfullt intryck. Trappan upp till entrén fortsätter till baksidan. På ett par ställen bryts den raka passagen av de berg som finns på tomten.
– Vi har bestämt oss för att jobba med naturen och har tagit fram berget. På några ställen går det in små kilar av det i gången, berättar Helén.
Den ljusgrå stengången löper längs med hussidan och mynnar ut i en stor uteplats.
– I stället för att bara använda sten här bröt vi av med ett trädäck – allt för att mjuka upp intrycket lite. Sedan byggde vi ett uterum på ena sidan för att rama in hela området och skapa insynsskydd.
Närmast husväggen ligger en sträng med grus för dräneringens skull. Plattor bör inte läggas dikt an mot en husgrund. De nyanlagda rabatterna löper på andra sidan gången, ut mot trädgården.
– Enda nackdelen som vi har märkt är att smutsen syns väldigt bra på den här ganska ljusa ytan. I helgen har vi planterat i rabatterna – och fick ta fram högtryckstvätten efteråt, säger Olof.
Underarbetet är väldigt viktigt vid stenläggning. Det gäller att gräva ur ordentligt, fylla med grus och sand samt packa det ordentligt under för att få det plant och stadigt.
– Vi har valt en lösning där man har gjutit fast plattorna i betong för att de ska ligga stilla.
Ett projekt av den här storleken är knappast något man genomför på egen hand. Paret anlitade en anläggningsentreprenör som jobbade intensivt under en längre tid.
Nu när allt är färdigt längtar de efter våren. Uterummet kommer att göra att de kan tjuvstarta tidigt och förlänga den härliga uteplatssäsongen.