Så väljer vi när vi letar bostad

Vilka sökord är vanligast när vi letar bostad? För villor är det pool och garage, lägenhetsspekulanten söker mest efter balkong och hiss.

Balkong, hiss och gärna sjöutsikt är bland de vanligaste sökkriterierna.

Balkong, hiss och gärna sjöutsikt är bland de vanligaste sökkriterierna.

Foto: Lars Johansson och TT/Arkiv

Bostad2019-10-26 20:01

När vi söker efter villor på Hemnet är pool och garage de vanligaste sökorden vi fyller i, därefter är det sjötomt och enplan. Det visar en kartläggning som mäklarföretaget Svensk Fastighetsförmedling gjort med hjälp av data från bostadssajten Hemnet. Längtan efter vatten verkar stor. Hälften av de tio vanligaste sökorden har vattentema: Förutom pool och sjötomt, finns även sjö, sjöutsikt och hav med på topplistan.

Bland de som söker efter lägenheter är de tre vanligaste sökorden balkong, hiss och uteplats. Uthyrningsdel kommer också högt upp på listan.

– I samband med den utbredda bostadsbristen som råder talas det alltmer om alternativa boendelösningar. En uthyrningsdel är en separat lägenhet med egen ingång, vilket är ett mycket attraktivt attribut då den kan hjälpa till att finansiera en stor del av boendet, inte minst då delar av hyresintäkten är skattefri. Framöver kommer vi med största sannolikhet se fler sökord av liknande karaktär, såsom bostadshotell och community living, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Viljan att flytta verkar samtidigt stor. I Trendrapporten som Svensk Fastighetsförmedling gjort framgår att mer än var tredje svensk skulle vilja flytta det närmaste året. Störst är flyttsuget bland unga i åldern 18–29 år. Där uppger 57 procent att man skulle vilja flytta. Att kunna köpa en bostadsrätt står högst på önskelistan.

Populäraste sökorden

Bostadsrätter

1. Balkong

2. Hiss

3. Uteplats

4. Garage

5. Vindsvåning

6. Högst upp

7. Uthyrningsdel

8. Kakelugn

9. Terrass

10. Sekelskifte

Villor

1. Pool

2. Garage

3. Sjötomt

4. Enplan

5. Kakelugn

6. Balkong

7. Sjö

8. Sekelskifte

9. Sjöutsikt

10. Hav

Källa: Svensk Fastighetsförmedling

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!