Så lyckas du med groddarna hemma

Det är enkelt att själv driva fram groddar. Här är experten Lina Wallentinsons bästa tips.

I glasburken: purjolöksgroddar. Därefter medsols, groddat bovete, rädisa, smörgåskrasse, grönkål tillsammans med rödkål. I durkslaget nederst röda linser och i det andra durkslaget mungbönor, i mitten svarta linser.

I glasburken: purjolöksgroddar. Därefter medsols, groddat bovete, rädisa, smörgåskrasse, grönkål tillsammans med rödkål. I durkslaget nederst röda linser och i det andra durkslaget mungbönor, i mitten svarta linser.

Foto: Karin Wesslén/TT

Bostad2019-11-23 09:01

Grodda i durkslag

1. Häll fröna i ett durkslag. Skölj ordentligt i kallt vatten.

2. Lägg dem i en skål eller en burk. Blötlägg med kallt vatten. Hur länge beror på sorten, men ofta rekommenderas ett dygn.

3. Häll över de blöta fröna i durkslaget. Rensa bort halva, trasiga och missfärgade frön. Skölj noga.

4. Häng durkslaget på en skål. Täck skålen med en handduk, tallrik eller grytlock.

5. Skölj groddarna minst två gånger om dagen.

6. När de är färdiga: skölj och låt dem rinna av.

Odla på papper

1. Lägg tre lager hushållspapper på en tallrik. Duscha med vatten.

2. Strö frön över pappret. Duscha.

3. Täck med plastfolie. Gör några hål i plasten.

4. Duscha minst två gånger om dagen. Ta av foliet och ställ skotten ljust när de börjat spira.

5 vanliga groddar

Alfalfafrön. De tunna groddarna gör sig bäst råa. Strö över mackan, soppa eller salladen.

Bovete. Bara på något dygn växer små svansar ut. Sitt namn till trots är bovete en ört och inte släkt med vete. Passar i smoothie, gröt eller som bas i vegobiffar.

Gula och gröna ärtor. Som groddar blir de en mer lättsmält ingrediens i ärtsoppa. Passar också i biffar, falafel, soppa eller gryta.

Linser. Röda, gröna eller svarta fungerar lika bra. Tänk på att de ökar i volym. En deciliter förvandlas efter tre_fyra dagar till åtta deciliter. Passar i grytor, soppor, wok eller att mixa till biffar.

Mungbönor. De böngroddar som säljs i butik är just mungbönsgroddar. Går att blanda ned i sallad eller fräsa i en wok.

TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!