Riskfyllt att bo vattennära: "Ses som en fördel nu"

Uppsala är en av tio kommuner i landet som löper störst risk att drabbas av översvämningar i vattendrag. Allt fler svenskar blir medvetna om att klimatförändringar kommer att påverka det egna hemmet. Trots detta frågar bostadsspekulanter sällan om översvämningsrisker. "Att bo nära vatten är en fördel idag men kan bli en nackdel senare," säger mäklaren.

Bilden är en arkivbild från 2013 när Fyrisån svämmade över. Ån är det som försätter Uppsala i riskzonen för översvämningar i vattendrag.

Bilden är en arkivbild från 2013 när Fyrisån svämmade över. Ån är det som försätter Uppsala i riskzonen för översvämningar i vattendrag.

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Bostad2021-07-31 21:00

Enligt Barbro Näslund-Landenmark, som arbetar med naturolyckor på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), är den stadsnära Fyrisån det som gör att Uppsala befinner sig i riskzonen.

– När det kommer till översvämning i Fyrisån är det i dag stora områden i Uppsala som hotas, säger hon.

MSB märker av fler sommaröversvämningar på grund av varmare väder. Det kan drabba just städer extra hårt, vilket vi har sett under sommaren runt om i Europa.

Enligt en undersökning från SBAB från november 2020 blir allt fler svenskar medvetna om att klimatförändringar kan komma att påverka deras bostäder. 41 procent av de tillfrågade tror att man kommer att märka av översvämningar som en konsekvens.

Men enligt mäklaren Farshad Tajik, från den lokala mäklarfirman Widerlöv, är detta inget som spekulanter brukar fråga om på visningar.

undefined
Mäklaren Farshad Tajik säger att de flesta i dag ser närhet till vatten som en fördel.

– Under de tio år som jag har varit verksam som mäklare i Uppsala har ingen spekulant frågat om huset kommer att klara mycket blåst, oväder och regn, säger han och fortsätter:

– Dessutom, om man tittar prismässigt, så har bostäder som har nära till vatten, med sjöutsikt eller ligger nära Fyrisån, högre pris och efterfrågan. De flesta tycker att det är trevligt med utsikten och ser det som en stor fördel. Men med tiden kanske det kan bli en nackdel.

Samtidigt berättar Farshad Tajik att han har märkt att nyproduktion konstrueras för att klara en ökad nederbörd. Ur den aspekten har tekniken utvecklats mycket och saker som takets utformning och konstruktion, husets placering på tomten och markarbetets utformning tas i åtanke av byggherrar så att fastigheterna kan dränera bort vatten i större mängder.

Enligt Åsa Sjöström, verksamhetsledare för Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, så är det viktigt att som bostadsspekulant fundera över potentiella risker för översvämning innan man köper nytt.

– Ofta är översvämningar det största hotet mot en enskild fastighet. Dels på grund av skyfall och dels översvämningar från vattendrag eller kust. Man bör då tänka över vad som skulle kunna hända med sin fastighet om det skulle regna mycket, på var den är belägen och kanske fråga grannarna innan man köper om det har varit någon översvämning i området tidigare, säger hon.

Om man redan bor nära ett vattendrag, som till exempel Fyrisån, tycker Åsa Sjöström att man borde ha en krisplan i fall att en översvämning skulle ske.

– Om Fyrisån skulle stiga, så borde man reflektera över vad man skulle göra i det läget och hur det kommer att påverka fastigheten om det kommer in vatten. När man har en plan så blir det också lättare att agera senare. En annan sak som är viktig är att inte förvara sina dyrbarheter i källaren och hålla koll på prognoser och eventuella varningar från SMHI, säger hon.

Som villaägare har nog de flesta erfarenhet av större skyfall och mycket vatten på tomten. Efter det kanske man håller koll på sina stuprännor lite extra, säger Åsa Sjöström. 

– Men de större översvämningarna som vi har sett nu i bland annat Tyskland är på en helt annan magnitud och en helt annan beredskap krävs. Då är det viktigt att ha en krisberedskap hemma så att man kan klara sig ett längre tag, säger hon.

SBAB:s undersökning

Detta tror svenskarna att vi kommer att se som konsekvens av klimatförändringarna: 

Ökade kostnader för el och värme: 47 procent

Vattenbrist: 45 procent

Bränder: 42 procent

Översvämningar: 41 procent

Ökad sjö-och havsnivå: 38 procent

Ökade temperaturer i hemmen: 30 procent

Försämrad luftkvalité i hemmen: 27 procent

Ras, skred och erosion: 25 procent

Mer och intensivare snöfall: 18 procent

Försämrad framkomlighet: 14 procent

Källa: SBAB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!