Kom i gång med egna krukväxter

Saknar du gröna fingrar men vill ha en krukväxt eller två? Börja med suckulenter, föreslår floristen Thúy Sandberg. Sedan kan du utöka ditt bestånd. Det bästa av allt är att växterna kommer att göra dig gott.

"Det viktigaste är att man har växter hemma. Och att man klarar av de enkla billigare varianterna först", säger floristen Thúy Sandberg och sträcker sig mot en ampellilja.

"Det viktigaste är att man har växter hemma. Och att man klarar av de enkla billigare varianterna först", säger floristen Thúy Sandberg och sträcker sig mot en ampellilja.

Foto: Anders Wiklund/TT

Bostad2020-01-25 13:01

Suckulenter kommer huvudsakligen från ökenmiljöer, Mellanöstern, Afrika eller Sydeuropa. En egenskap de växterna har är ett system för att spara vatten i bladen och stammen. Med andra ord klarar de torka och glömmer du bort att vattna dem under ett par veckor gör det dem bara gott.

För den gröne nybörjaren är det här så nära ett växtparadis man kan komma när man inreder sitt hem med kaktus eller aleo vera, två kända suckulentexempel. Men helvetet  – eller syndafloden –  kan lätt uppenbara sig:

– Många kunder vet inte varför deras växter har dött, men när de beskriver det har de vattnat för mycket. Ibland syns inte förändringen förrän det är för sent, säger floristen Thúy Sandberg på Södermalms Blommor & Växter i Stockholm.

Rätt som det är ruttnar den vanligtvis härdiga plantan. Den sjunker ihop och dör.

Bulliga, smala, korta och långa. Suckulenter finns i ett brett galleri, ofta i en blomsterhandel eller handelsträdgård nära dig. Testa dig fram –  välj de former som tilltalar dig och gör en grupp av dem, föreslår Thúy. Ställ plantorna i en skål eller på en bricka, så skapar du ett avgränsat område med ökenkänsla. Det kan bli en vacker installation, som dessutom gynnar klimatet inomhus.

– Vi har ett sådant torrt klimat i Sverige och gröna växter avger både vatten och syre.

Krukväxterna filtrerar luften från koldioxid och avger vattenånga som höjer luftfuktigheten. Helt enkelt fotosyntesen hemmavid. En annan viktig aspekt när vi sköter om växter är att det framkallar ett slags vårdande behov inom oss.

– Vi kommer från naturen och våra ögon är inställda på att titta på det gröna. Det är djupt rotat i vår hjärna. Vi mår bättre av det än att bara glo på telefonen eller datorn hela dagen, säger Thúy Sandberg.

Passionen för växter började gro tidigt hos Thúy. I barndomens Vietnam, där hon växte upp, fick hon rosor, gerbera och jasmin att blomma i köksträdgården. Men också fruktträd som plommon, jackfrukt, papaya och lime. I Sverige blev hon först fascinerad över Saintpaulia.

– Att bara ta ett blad, stoppa ner det i jorden och efter ett tag blir det en planta, säger hon med ton av förundran och glädje i rösten.

Hon utbildade sig till jägmästare och fördjupade sedan sin faiblesse för skogar med en doktorsavhandling i trädförädling. Tallar är hennes särskilda gebit. Fullt så höga organismer ryms inte i den lilla djungel som hennes blomsterhandel är. Men hon är särskilt stolt över en avdelning med ett gäng pelargoner. I februari kommer deras växtperiod att sätta igång. Då ska Thúy ta skott och sälja dessa "jättebilligt".

– Jag vill förmedla budskapet att harmonisera med naturen och att ha växter omkring sig. Man mår bra av det i själen.

Har du lyckats hålla din suckulent vid liv och kanske skapat en grupp, kan du gå över till luftplantor. De är lika enkla att vårda. Även de växterna finns i flertalet sorter och former. En del är mer yviga än andra. I naturen växer de på _ och i symbios med – ett moderträd från vilket de får näring, det vill säga luft och vatten.

Din egen planta blöter du och lägger sedan i en glasampel eller behållare som du hänger upp i lägenheten. Placera den inte i fönstret i direkt solljus, då kan bladtopparna brännas. Sköt om den genom att doppa den i vattenbad då och då. Eller spreja, men tänk då på att det kan bli blött runtomkring.

– Sedan lever luftplantan – det är helt otroligt. Den växer och kan blomma. Det blir jättefint, säger Thúy och håller fram en sådan i sin hand.

Vill du sedan ha ytterligare grön förkovring kan du satsa på den lättskötta luftrenaren ampellilja. Den klarar av skugga, behöver inte stå i ljus och ska vattnar någon gånger varje vecka. Den har en knöl med ansamlat vatten.

– Knölen sparar resurser till dåliga dagar, säger Thúy.

Och dåliga ägare?

– Ja, precis, säger Thúy Sandberg och skrattar.

När ampellilja skjuter skott kan man ta sticklingar. Och har man kommit så långt, ja, då har man gröna fingrar.

Gröna råd till gröngöling

 De flesta växter är inte svåra. Bara kom ihåg att vattna. Bestäm i samband med fredagsmyset att du ska ta fram vattenkannan –  och kolla om du behöver vattna eller inte.

Vattna inte för mycket.

Prata med florister om vilka växter som är mer tåliga. I varje fall inför din första tid som krukväxtvårdare.

Det viktigaste är att man har växter hemma. Och att man klarar av de enkla billigare varianterna först.

Källa: Thúy Sandberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!