Här kan hemlösa hämta en varm jacka

Har du en varm jacka över? Eller behöver du en? Även i år samarbetar Uppsala Stadsmission och mäklarföretaget Widerlöv & Co med att samla in varma kläder till behövande.

Årets vägg för insamling av varma kläder för behövande Uppsalabor står i Boländerna.

Årets vägg för insamling av varma kläder för behövande Uppsalabor står i Boländerna.

Foto: Lars Johansson

Bostad2019-12-05 21:00

Från och med nu står årets Wall of Kindness på plats utanför Widerlövs kontor. Nytt för i år är att den finns i Boländerna, då Widerlöv & Co nyligen flyttade till Biltreans gamla lokaler i korsningen Säbygatan/Östunagatan. På den krokförsedda väggen kan förbipasserande hänga upp avlagda vinterkläder. Sedan kan personer som lever i social utsatthet och hemlöshet hämta de kläder man behöver direkt från väggen.

– När väggen sattes upp för första gången förra vintern fick det stor uppmärksamhet och idén har spridit sig till andra städer. Vi kunde se att det var hög trafik och att jackor kom och att jackor försvann, men eftersom den här insamlingen går direkt från människa till människa är det svårt att utvärdera hur stor effekt den har, säger Markus Haukkala, kommunikatör på Uppsala Stadsmission.

Tomas Widerlöv är vd på Widerlöv & Co. Han vet inte heller hur många personer som under förra året faktiskt hämtade vinterkläder från den.

– Det jag kunde se var att folk hängde upp kläder under dagarna och att de sedan försvann på kvällar och nätter, säger Tomas Widerlöv.

Finns inte risken att det här mest sminkar över de problem som finns med hemlöshet och social utsatthet?

– Det är klart att det här är ett mycket större problem än att människor får en vinterjacka. Men det är ändå ett bra sätt att visa hur gärna människor vill hjälpa varandra, säger Tomas Widerlöv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!