Här har priserna stigit minst i landet

Uppsala är det län där prisutvecklingen på bostadsrätter varit sämst i landet mellan 2013/2014 och 2018/2019 i procent räknat.

Peter Jakobsson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ser förklaringar till att bostadspriserna stigit mindre i Uppsala län än på andra håll i landet.

Peter Jakobsson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ser förklaringar till att bostadspriserna stigit mindre i Uppsala län än på andra håll i landet.

Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/TT-arkiv

Bostad2019-12-04 08:01

Det visar en kartläggning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gjort baserad på försäljningar som rapporterats till Svensk Mäklarstatistik. Kvadratmeterpriserna under perioden november 2013–oktober 2014 har jämförts med samma period under 2018-2019 för ettor, tvåor treor och större lägenheter. 

För ettor har prisuppgången i Uppsala län varit sämst av samtliga län, 13 procent, där kvadratmeterpriset stigit från 41 360 kronor till 46 645 kronor. Prisstegringen på riksnivå har varit 22 procent. 

Även när det gäller övriga lägenhetstyper i kartläggningen är prisutvecklingen i länet sämst i landet. På tvåor har priserna stigit med 18 procent, treor med 17 procent och lägenheter med fyra rum eller mer med 16 procent i länet.

Peter Jakobsson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Uppsala ser två huvudanledningar till varför prisstatistiken ser ut som den gör för just Uppsala:

– I Uppsala har priserna varit ganska höga under mycket lång tid, därför blir uppgången naturligt mindre i procent. Samtidigt har vi i Uppsala under perioden haft en överetablering när det gäller nyproduktion av bostadsrätter, något som medförde en ganska bred nedgång av priserna här. Nu har marknaden stabiliserats och marknaden för köpare och säljare är i bättre balans, säger Peter Jakobsson.

– Det syns ganska tydligt i undersökningen att i de län där prisutvecklingen varit starkast de senaste åren är där man tidigare haft mycket låga priser, säger Peter Jakobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!