När alla julklappar är öppnade och chokladasken tömd kan lugnet snart lägga sig. Om det inte vore för havet av presentpapper, kartonger och glansiga snören. Men ta det med ro – i stället för att knöla ned alltsammans i soporna kan mycket bli till fina dekorationer på nyårsaftonens middagsbord.
Lina Eriksson är grafisk formgivare och frilansande festarrangör. Hon har alltid älskat att anordna fester och intresset för inredning, styling och dekorationer går att följa på hennes blogg ”Lina By the Sea”. Hennes signum är återbruk och att plocka in naturen i allt hon skapar – även så här års.
– Nu finns det massor av passande saker att ta in från naturen och dekorera med. På varje promenad tar jag med mig en liten knipsare och plockar vackra grenar, nyponkvistar och ogräsväxter som fortfarande står kvar ute. Kottar och näver som har släppt från träden och ligger på marken är också roligt att använda.
Av gammalt inslagspapper, snören och julgranskulor skapar hon girlanger, placeringskort och prydnader som får samsas med naturfynden på festbordet.
När hon dukar till fest är det känslan av hemtrevnad hon vill åt. För att uppnå det behövs en röd tråd i dukningen som sätter tonen och som man följer från start. Helst redan när man skickar ut inbjudan.
– Det kan vara en färg eller ett material. Om man har ett tema är det lättare att veta vilka prylar man ska ställa fram när man dukar. Jag brukar alltid rota hemma eller återbruka något så att man inte behöver gå och köpa en massa saker, säger hon.
Hon tycker att vi generellt lägger för lite tid på att göra fint vid bordet. Hon förespråkar att vi tar ut svängarna vid dukningen och fläskar på, eftersom det är ett enkelt sätt att skapa feststämning. Hon har flera knep för att göra det fint med enkla medel:
– De flesta har någon överbliven rulle med tapet eller presentpapper. Det är jättefint att rulla ut på bordet som en duk. Är det enfärgat kan det till och med vara roligt att lägga ut pennor så folk får skriva och rita mellan rätterna.
Ett annat tips är att återanvända tomflaskor och burkar av glas.
– Det är jätteläckert att använda många åt gången, stoppa ned en blomma i vardera och sprida ut vaserna utmed bordet. Det ser maffigt ut.
Att göra egna placeringskort tillför också något extra till bjudningen. Dels får man tänka till när man gör placeringen, dels känns middagen genast högtidligare. Det blir dessutom ett perfekt tillfälle att para ihop personer i vänkretsen som inte känner varandra så bra ännu.
– Skriv enkla namnetiketter men addera någon kvist, sten eller gren och knyt fast den runt. Det blir garanterat uppskattat. Att dessutom lägga en liten gåva vid varje stol, som till exempel ett tuggummipaket, en ballong eller en klubba är kul och blir ett naturligt samtalsämne och en isbrytare gästerna emellan, säger Lina.
Uppsalabon Liselotte Forslin är matstylist och bloggar på Allt om mat.se. Hon är expert på att presentera mat på ett vackert sätt – då ingår förstås dukning. Nyårsafton är ett festtillfälle som man bör satsa lite extra på, tycker hon. Efter julens alla bufféer är det härligt att köra på en klassisk och festlig bordsservering. När gästerna kommer är det dock fint om bordet är komplett dukat.
– Det är vackert att presentera en obruten taft med alla tallrikar och glas utplacerade. Ställ dit stora tallrikar som får fungera som underlägg och servera maten på en något mindre.
Gräv i skåpen hemma och ta de största du har eller köp några billiga på loppis.
– Det är också fint att använda träunderlägg – alltså sådana som ser ut som en tunn stubbe. Att plocka in naturen i dukningen är helt rätt just nu.
En skrynklig, mjukt tvättad linneduk på bordet och dekorationer med kvistar, kottar eller blommor ger en fin effekt.
– Det är en trend som hållit i sig länge nu. Fast just till nyår vill många ha lite glitter och glamour till festen, då kan det vara fint att spreja ett par blad eller kottar med guldfärg.
Liselotte Forslin gillar att använda kvistar av lärkträ. Det är ett barrträd som tappar barren på vintern.
– Men den behåller sina små kottar som sitter kvar som ett pärlband på grenarna. De är jättefina att lägga som en girlang på bordet.
När det gäller färgskalan tycker hon om att jobba med dova nyanser. Duken får gärna vara mörk och detaljer som blommor och servett gå i smutsiga pasteller.
– Köp en billig bukett blommor som du sedan klipper ned. Antingen arrangerar du blommorna direkt på bordet eller sätter dem i låga vaser. Man vill inte skymma sikten för gästerna.
Det gäller även ljusstakar som har en tendens att förhindra ögonkontakt och samtal.
– Det brukar sluta med att de plockas av bordet efter en stund, vilket är synd. Använd låga varianter eller lyktor i stället, säger Liselotte. (TT)