Få tror att krisen påverkar boendet

En majoritet av svenskarna är oroliga för att coronautbrottet ska leda till en ekonomisk kris i landet och tre av tio är oroliga över sin egen privatekonomi. Men mycket få tror att det ska påverka deras bostadssituation.

Många är oroliga över hur coronautbrottet ska påverka ekonomin, men få tror att det ska påverka deras boendesituation.

Många är oroliga över hur coronautbrottet ska påverka ekonomin, men få tror att det ska påverka deras boendesituation.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Bostad2020-04-16 11:01

Det visar en webbaserad undersökning som mäklarföretaget Fastighetbyrån beställt av Novus. 60 procent av de tillfrågade svarade att man känner oro för att virusutbrottet ska orsakade en långvarig ekonomisk kris i landet. Nästan en tredjedel, 31 procent uppger att man oroas för att den egna eller familjens privatekonomi ska försämras kraftigt. 

Men endast 4 procent är oroliga för att de ska tvingas byta bostad och få har ändrat sina flyttplaner. 

– De långsiktiga ekonomiska konsekvenserna för samhället är alltså det som oroar allra mest. Något förvånande är betydligt färre är oroliga för att förlora jobbet och väldigt få känner en oro för att tvingas flytta, två faktorer som hänger tajt ihop. Det ska väldigt mycket till för att man inte ska kunna bo kvar i sin bostad och det är glädjande att de flesta känner sig trygga med sin bostadssituation även i dessa oroliga tider, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

Av de som uppgett att man har flyttplaner under 2020 svarade 74 procent att coronautbrottet inte fått dem att ändra sina planer.

– Hittills ser vi inte någon påverkan på bostadspriserna och undersökningen visar att relativt få har ändrat sina planer på att flytta under året, kommenterar Johan Engström.

1 132 slumpmässigt utvalda deltog i undersökningen som gjordes i slutet av mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!