– Det känns helt otroligt roligt och hedrande. Det här är ett pris som vi delar med Elsa och "Siv". Det är tack vare att människor vågar berätta om missförhållanden som vi kan avslöja brister i samhället och göra det bättre, säger Elin Sandow.
UNT-reportrarna tog emot priset på Guldspadegalan på den årliga Grävkonferensen som i helgen pågått i Borlänge.
– Det känns fantastiskt att ha fått arbeta med något som gör så stor skillnad och få lyfta fram en skör och sårbar grupp som inte haft en röst i samhällsdebatten, säger Niklas Skeri.
David Qviström är nyhetschef på UNT och har varit redaktör för granskningen. Han säger att det finns flera lager i grävet som är viktiga.
– Vi visade att också äldre kan vara utsatta för sexuella övergrepp. Det är viktigt. Men centralt är också att våldtäktsoffren faktiskt glömdes bort av kommunen som när vi granskade i stället ägnade sig åt mörkläggning och självrättfärdigande. Att människan ska stå i centrum för kommunens uppdrag och inte den egna förvaltningens bästa, det måste vi Uppsalabor kunna lita på, säger David Qviström.
Den 26 november 2024 började hela Sverige att prata om Elsa. Då hade den 84-åriga kvinnan som blev våldtagen av en man i hemtjänsten valt att träda fram med namn och bild i UNT.
– Det känns viktigt att visa att det här har hänt en människa. Det känns det som att kommunen har glömt, sade Elsa då.
UNT-reportrarna Elin Sandow och Niklas Skeris granskning hade vid det här laget redan pågått i månader.
Den 4 september publicerades den första intervjun med Elsa, som då var anonym och kallades för "Vera". I intervjun berättade hon hur hon utsatts för en våldtäkt – i sin egen säng – av den hemtjänstanställde man som var där för att ta hand om henne.
Senare avslöjades att Elsa inte var ensam. Kvinnan, som UNT valt att kalla, "Siv" berättade hur hon också hade blivit våldtagen av samma man och dessutom blivit utsatt för sexuella övergrepp av två andra hemtjänstmän.
Det som kvinnorna valde att berätta om visade sig vara en del i den största vårdskandal som Uppsala någonsin skådat. Granskningen väckte enorma reaktioner hos läsarna: stödet Elsa har varit enormt och kritiken mot kommunen massiv.
UNT:s reportrar har kunnat avslöja stora brister i Uppsala kommuns hantering av våldtäktsärendena. Som en följd av granskningen har flera åtgärder vidtagits.
Kommunen har beslutat att införa kontroll av brottsregistret när man nyanställer och beslutat om flera andra åtgärder för att Uppsala ska få en tryggare äldreomsorg.
Sveriges regering har också efter granskningen meddelat att de vill att det ska vara ett krav med kontroll av brottsregister inom äldreomsorgen.
Efter att Elsa gått ut med namn och bild i UNT har Uppsala kommun bett Elsa om ursäkt.
Guldspaden delas ut av Föreningen grävande journalister (FGJ) och går till journalister som avslöjat eller skildrat "väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till".
Bildjournalisten Adam Wrafters porträtt på Elsa är sedan tidigare prisad som Årets bild.
När UNT för några veckor sedan fick utnämningen Årets dagstidning var granskningen av hemtjänsten och Elsa en given del av vinnarmotiveringen.