Bankerna räds inte konkurrensen

Kampen om svenskarnas bolån har intensifierats. I Uppsala ser etablerade aktörer emellertid inte de nya utmanarna som några hot.

Anders Nordström, bankchef Swedbank Uppland.

Anders Nordström, bankchef Swedbank Uppland.

Foto: Michaela Hasanovic

Bolån2018-08-18 17:00

Framväxten av nya bolåneutmanare har tagit ordentlig fart. Kulmen nåddes i våras när uppstickaren Enkla lanserade ett erbjudande om 0,95 procents ränta över tre år. Men efter problem med finansieringen och samtal med Finansinspektionen drogs starten ut på tiden. Svenska Dagbladet rapporterade i veckan om att Enkla ännu inte sålt en enda obligation – som ska finansiera bolånen – eller tecknat något bolån med kund enligt det upplägg som nu gäller efter en del förändringar i erbjudandet.

Det är de fyra storbankerna Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB som alltjämt har ett stadigt grepp om bolånemarknaden. Anders Nordström, bankchef för Swedbank Uppland, ser fortsatta fördelar tack vare bankens storlek och stabilitet.

– Bolån är inte vilken produkt som helst. Vi är en fullservicebank som erbjuder bolån till de många människorna, och vi har till skillnad från många mindre nischaktörer den flexibilitet och långsiktighet som krävs för att vi ska kunna lyssna in och möta kundernas förändrade behov genom en hel livscykel. Ibland behöver man låna mer och ibland nytt – vi kan tillgodose behoven, skriver han i en kommentar.

Anders Nordström menar att man inte märkt av någon oro kring bolånesituationen.

– Jag kan dock inte säga att vi märkt någon ökad aktivitet utifrån att fler aktörer finns eller kommer finnas på marknaden.

Länsförsäkringar skulle kunna kategoriseras som en mer etablerad aktör utöver storbankerna.

– När Enkla dök upp i medierna vart det en hajp som sedan dog ut rätt snabbt. Den konkurrens vi märker av är från andra halvnya aktörer som SBAB och Danske Bank. Enkla eller Stabelo har en annan målgrupp än vår och med andra regler kring exempelvis belåningsgrad. Men klart det är en intressant utveckling framåt. Avanza har ju runt 600 000 kunder så de har en spännande bas att gräva ur, säger Tomas Jernelöv, bankchef för Länsförsäkringar Uppsala, och menar att om det är något som har märkts de senaste åren så är det ett ökat mediefokus på privatekonomi och bolåneräntor generellt snarare än nya aktörers inverkan.

Jonas Wåhlstedt är kontorschef på Handelsbanken Uppsala city och tycker att konkurrensen är bra.

– Det leder till en ökad transparens och gynnar kunderna i slutändan.

Han ser egentligen inget nytt i det som en del kallats för "bolånekriget", även om det i och med Enklas entré uppstod en konkurrenssituation.

– När en ny aktör ska in på marknaden, då finns bara ett sätt – och det är att komma med ett bra erbjudande. Vi är hela tiden konkurrensutsatta och jobbar på att vara konkurrenskraftiga med vårt lokala erbjudande.

Jonas Wåhlstedt menar att det är bra att som privatperson "se över sin bankaffär" ibland och fråga sig vad man egentligen behöver.

– Är du i behov av rådgivning kring sparande och bolån? Ja då behöver du en viss aktör, som har något som nätaktörer inte kan erbjuda. Att till exempel binda lån i tre år kanske inte heller passar alla.

Bolåneutmanarna

Flera mindre banker och nischaktörer erbjuder bolån eller bolånetjänster. Flera av dem har digital bas, som MittBolån.se, Hypoteket, Avanza/Stabelo med flera.

Många av dem har en gräns för hur hög belåningsgrad (hur stort lån på bostaden i förhållande till köpeskillingen) man kan ha. Enkla ändrade till exempel sitt tak för belåningsgrad från 85 procent till nuvarande 50 procent. Hypoteket har 65 procent som max och Stabelo 60.

Det är viktigt att undersöka villkoren noga. Till exempel gällande vad som händer efter att eventuell bindningstid gått ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!