Varnar för dejtingsida: ”Blev av med tusentals kronor”

Anki Setterwall, 64, var en av de singlar som var trött på ensamheten i pandemitider och valde att bli medlem på en dejtingsida. Det kom senare att bli en dyr historia – sajten fortsatte dra pengar från hennes konto efter att hon gått ur.

Anki Setterwall uppmanar nu andra att kolla upp vad det är för sida man går med i innan registrering. Så att ingen blir lurad på pengar, som hon själv blev. Bilden är en genrebild, på en annan person.

Anki Setterwall uppmanar nu andra att kolla upp vad det är för sida man går med i innan registrering. Så att ingen blir lurad på pengar, som hon själv blev. Bilden är en genrebild, på en annan person.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Björklinge2021-02-08 12:00

I december 2020 blev Anki Setterwall, 64, från Björklinge trött på ensamheten och att inte träffa folk under pandemin. Hon valde då, efter lite övertalning av en vän, att bli medlem på en dejtingsida för femtioplussinglar.

– Det kostade 799 kronor för en månad och min vän tänkte att det måste vara en seriös sida när det var så dyrt. Så jag gick med en månad för att testa. Men när jag hade pratat med några så insåg jag att det inte var min grej, säger hon.

Hon bestämde sig då att gå ur men upptäckte senare att sajten fortsatte dra pengar från hennes konto.

– Jag försökte kolla vad det berodde på men hittade ingenting. Jag kollade sedan upp sidan på nätet och insåg att det var jättemånga som hade haft problem med samma sajt. Vissa hade blivit av med flera tusen kronor. Eftersom det är en sida för äldre så kanske alla inte har förstått att de fortsätter dra pengar heller.

Till slut hittade hon en mejladress till sidans kundtjänst och skickade in sitt missnöje. Tillbaka fick hon ett automatiskt svar.

– I slutet stod det att om jag har frågor kan jag återkomma och då gjorde jag det men har inte fått något svar, säger hon.

Hon tror att fler känner sig ensamma och vill ha någon att prata med i dessa tider och väljer att bli medlemmar på en dejtingsajt. Därför vill hon uppmana andra att kolla upp vad det är för sida som man går med i, innan registrering.

– Jag önskar att jag hade varit klok nog att kolla upp sajten innan jag gick med. Jag kommer inte våga dejta mer på nätet efter det här.

Enligt polisen förekommer anmälningar med oönskade abonnemangsavgifter som trots avslut fortsätter dras.

– Det här är en gråzon eftersom de som drar pengarna kan hävda att de levererar en tjänst man tecknat sig för. Då kan de möjligen bryta mot marknadsföringslagen eller distansavtalslagen, vilket är konsumentverkets område, säger Lotta Mauritzon vid polisens nationella bedrägericenter.

I de flesta fall där bedrägeri kopplas till dejtingsidor blir det en fråga om så kallade romansbedrägerier. 2020 anmäldes 1 024 romansbedrägerier, vilket var en ökning med 12 procent i jämförelse med 2019.

– Vi har inte sett en tydlig ökning med anledning av coronapandemin, men ibland kan de ta flera månader innan brottsoffret förstår att de blivit bedragna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!