I slutet av maj kommer Uppsala kommun under en vecka att kolla upp hur fastighetsägare runt Långsjön i Björklinge följer strandskyddet. Av resursskäl avgränsar man inspektionen till sådant som hänt under den senaste tioårsperioden.
– Vi tittar på sådant som påverkar strandskyddets syften, dels att man ska kunna röra sig fritt längs vattnet och dels sådant som påverkar djur- och växtliv på ett avsevärt sätt, säger Patrik Brodd, avdelningschef för enskilt vatten och avlopp, områdes- och hälsoskydd på miljöförvaltningen i Uppsala kommun.
Det kan handla om anläggningar, som bryggor eller parkeringsplatser, som påverkar djur- och växtlivet eller om att någon satt upp ett stängsel som rent fysiskt hindrar allmänheten från att nå vattnet. Men bara för att ens mark når ner till strandkanten innebär det inte att man har rätt att utnyttja den som sin egen privata tomt.
– Det kan vara att ett område upplevs som privat fast det egentligen inte ska vara det. Då kan det handla om att man ställt ut trädgårdsmöbler eller har en anlagd gräsmatta ner till vattnet. Man måste skilja mellan tomtzonen, den privata sfären runt ett hus, och fastigheten, säger Patrik Brodd.
Det generella strandskyddet i Sverige är 100 meter, men vid särskilt skyddsvärda vatten kan det utökas till 300 meter.
Långsjön i stort har det utökade strandskyddet på 300 meter, men samtidigt finns det delar av sjökanten där det finns bebyggelse som helt saknar strandskydd. Vad som gäller precis där man har sin mark är också något som fastighetsägarna måste kolla upp. Man kan söka dispens från standskyddet, och det är en fråga som avgörs från fall till fall.
I höstas hamnade fastighetsägarna i Almunge och Länna under luppen, då upptäcktes tre bryggor vars öde nu under våren ska avgöras av miljö- och hälsoskyddsnämnden. Det kan i slutänden bli så att en eller flera av bryggorna ska tas bort och sjökanten återställas.
Vad ska man göra nu om man nu har byggt en bod eller brygga vid Långsjön och får reda på att ni ska komma dit?
– Då kan man gärna kontakta oss och fråga vad som gäller. I så fall kan man komma in med en dispensansökan i efterhand. Ett viktigt syfte med tillsynen är att informera om vad som gäller och öka medvetenheten så att man har möjlighet att göra rätt framöver. Det har inte som syfte i första hand att jaga personer som gjort fel, säger Patrik Brodd.