Ingen akut risk men vattenstoppet kan bli långvarigt

En grillad köttbit kan ge lika stor dos av PAH som ett badkar med vattnet från Björklinge. Ändå kan stoppet bli långvarigt som en försiktighetsåtgärd.

Bertil Lustig, VA-chef vid Uppsala Vatten, säger att det kan ta lång tid innan problemen med vattnet i Björklinge är avhjälpt.

Bertil Lustig, VA-chef vid Uppsala Vatten, säger att det kan ta lång tid innan problemen med vattnet i Björklinge är avhjälpt.

Foto: Johan Heimer

Björklinge2021-03-20 05:00

På fredagen hade Uppsala Vatten ännu inte kommit närmare svaret på frågan hur vattnet i Björklinge med omnejd innehåller polyaromatiska kolväten, PAH.

– Det är framför allt provtagning vi håller på med för att ringa in problemet, säger Bertil Lustig, VA-chef på Uppsala Vatten.

Har ni någon teori om vad som orsakat föroreningarna?

– Vi har några teorier, men det är inget jag vill gå ut med nu eftersom det blir spekulativt.

Det har spekulerats om att branden på en skrot norr om Björklinge i december kan vara orsaken, hur ser du på det?

– Jag har också hört de uppgifterna. Men det är inget som talar för att det skulle vara orsaken, säger Bertil Lustig.

Det man kunnat konstatera än så länge är att källan till föroreningarna finns i ledningsnätet, inte i vattentäkten eller vattenverket. Det gör att de som har egen brunn inte behöver hämta vatten i de tankar som ställts ut. Enligt Bertil Lustig är risken stor att avrådan från att dricka vattnet kan bli långvarig, beroende på vad orsaken är.

Att Uppsala Vatten uppmanar invånarna att inte dricka det förorendade vattnet är en ren försiktighetsåtgärd. Riskerna med PAH är att de är cancerframkallande. PAH är inte akut giftigt. Gränsvärdena är satta utifrån livslång konsumtion. I normala fall får man i sig betydligt högre halter av dessa ämnen från maten än i dricksvattnet.

– Det här ämnena har en dålig löslighet i vattnet och ska normalt inte finnas där. Gränsvärdet för vatten har satts utifrån att man dricker vatten varje dag i hela livet. Cancerriskerna är dock svåra att beräkna eftersom cancer kan ha många olika orsaker, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

PAH-ämnen bildas vid ofullständig förbränning och därför innehåller rökt eller grillad mat högre halter av dessa ämnen.

En analys som Livsmedelsverket har gjort visar att fläskkött som grillats över öppen eld kan innehålla halter som är 200 gånger högre än det man nu hittat i Björklingevatten. Det innebär att mängden i ett kilo kött motsvarar ungefär ett badkar fyllt med det förorenade vattnet. Grillar man köttet över kol minskar halterna till omkring 25 gånger högre än vattnet i Björklinge. Varmrökt lax kan innehålla 50–100 gånger så höga halter som vattnet och rökt skinka och korv uppemot 150 gånger så höga halter.

Rökare får i sig ännu större mängder via cigarettröken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!