"Det känns extra surt när vi jobbat så hårt"

Therese Ward Weissenberg och hennes man Peter Ward driver Familjens Deli & Catering i Björklinge. Bara några dagar innan en efterlängtad semester drabbades restaurangen, som tidigare var det gamla värdshuset Röde orm, av inbrott.

Therese Ward Weissberg och Peter Ward kämpar för att få vardagen att gå ihop. Då är det extra surt att drabbas av inbrott. Arkivbild.

Therese Ward Weissberg och Peter Ward kämpar för att få vardagen att gå ihop. Då är det extra surt att drabbas av inbrott. Arkivbild.

Foto: Adam Wrafter

Björklinge2024-07-09 07:35

Tjuvarna stal vin, whiskey och vodka och tog även med sig en äldre dator.

– Det känns riktigt surt, säger Therese Ward Weissenberg. Vi har slitit hårt de senaste två åren med att få verksamheten att rulla, kämpat med höga räntor och inflation. Och så händer det här. Det är lite som att någon drar ur proppen.

I måndags jobbade Therese och Peter sent och lämnade restaurangen runt tjugo i elva. Vid midnatt ringde vaktbolaget och berättade att larmet gått och att en person skymtats inne i lokalen. Polisen var redan tillkallad och dök upp en kvart senare.

– Då har personen, eller personerna redan hunnit iväg. Vi kanske till och med mötte dem på vägen, säger Therese Ward Weissenberg.l

En bil av ett visst märke har i alla fall fångats på kameran som bevakningsföretaget satt upp och även iakttagits av ett vittne.

– Det är högst troligt att tjuven försvann i den.

Trots att vaktbolaget larmade under pågående inbrott och polisen kom till platsen bara en kvart senare hann tjuven eller tjuvarna alltså precis komma undan. 

– Klart man blir ledsen när sånt här händer. Vi har bott i Björklinge i tjugo år och försöker bidra till bygden på olika sätt. Det blir extra tungt när man har jobbat så hårt.

Kanske får paret tillbaka en del av värdet på den stulna alkoholen från försäkringsbolaget, Therese Ward Weissenberg har inte hunnit kolla.

– Jag tror självrisken är ganska hög så det blir nog inte många kronor tillbaka. De stal för 10 000–12 000 kronor, det är mycket pengar för oss.

undefined
Kylskåpet länsades på det mesta som innehöll alkohol.

Men värst var det att bli av med datorn, även om den var gammal.
– Den har inget värde för tjuvarna, men innehåller en del dokument och foton som jag gärna vill ha tillbaka. Tyvärr har jag ingen back-up på den, jag är ingen kontorsmänniska.

Tack och lov hade Therese tagit med sig sin jobbdator hem.
– Jag är mitt i ett bokslut så det var tur i oturen.

Hon är också lättad över att tjuvarna inte förstört någonting i lokalen.

– Det var någon som visste var vi har grejorna och gick direkt på dem, säger Therese Ward Weissenberg.

Under dagen har en rad Björklingebor hört av sig och beklagat det som hänt.

– Folk är fina och bryr sig, det känns ändå bra.

Inbrottet kommer i alla fall inte att hindra paret från den planerade ledighet de sett fram emot så länge.

– Vi har inte haft semester sedan 2015. Så det är på tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!