Varje år när temperaturerna sjunker och den första snön faller vet Karin Gadde Jennische i Forsby utanför Björklinge vad som väntar: nya trafikolyckor. Hon bor nämligen vid en vägkorsning där flera bilar varje vinter kör av vägen och in i hennes trädgård.
– Vi har bott här i 13 år och jag kommer ihåg att jag reagerade på att förra ägarna hade en stor jordvall framför huset och när vi frågade om den sa de "det är så jobbigt att få bilar in i trädgården".
Början på den här vintern har inte varit något undantag när det gäller trafikolyckor på sträckan förbi huset. Bara sedan i förra veckan har tre bilar kört av vägen här.
– Problemet är att vårt hus ligger vid en T-korsning och kommer man från Närlingehållet dyker korsningen upp snabbt. Det är en 80-väg som plötsligt tar slut i korsningen. Många hinner inte bromsa in och kör ner i diket.
Om bilarna inte kör ner i Karin Gadde Jennische och hennes familjs trädgård är det hästhagen intill huset som får sig en smäll.
– Det är såklart jobbigt när egendom förstörs eller när vi måste laga staketet igen. Men vad som känns otäckt är att det faktiskt kan inträffa en allvarlig olycka förr eller senare. Mina barn står och väntar på bussen precis vid huset.
Trots att Karin Gadde Jennische varit i kontakt med Trafikverket ett flertal gånger för att försöka få till en förändring längs sträckan för att minska antalet olyckor har ingenting hänt.
– Jag skulle tycka det var bra om hastigheten sänktes på sträckan eller om det kunde sättas upp en förtydligande skylt längs vägen om att den snart kommer ta slut. När jag pratat med Trafikverket har de sagt att de inte har någon statistik som visar att det är en olycksdrabbad väg. Men det handlar ju om att de flesta olyckor som inträffat inte varit så allvarliga att de blivit polisanmälda. Sedan förra året har jag själv börjat polisanmäla alla olyckor, men Trafikverket har ännu inte ändrat sin uppfattning om sträckan.
Trafikverket anser, till skillnad från Karin Gadde Jennische, att trafikmiljön i korsningen är bra. Planeraren Torbjörn Andersson säger att problemet ligger hos förarna, snarare än i vägens utformning.
– Vägen är lågtrafikerad, med bra sikt och utan dolda faror. Detta handlar om förarbeteende. När vi har klassificerat vägens säkerhet har vi inte funnit några brister.
Trafikverket prioriterar vägar med en hastighet på 80 km/h eller högre, som trafikeras av 4 000 fordon per dygn. Vägen vid denna korsning trafikeras av cirka 600 fordon per dygn. Eftersom Länsstyrelsen tar beslut kring hastighetsbegränsningar menar Torbjörn Andersson att det är dit hon bör vända sig i fall hon vill se en sådan förändring. Däremot är inte den högsta tillåtna hastigheten alltid den lämpligaste att köra. Och anpassar man körningen efter rådande omständigheter ska det inte inträffa någon olycka, tillägger han.
Men vad har Trafikverket för ansvar i en sådan här situation?
– Varje olycka utreds för sig, därefter ser vi vem som bär ansvaret. Vårt mål är att minska antalet döda och allvarligt skadade i trafiken. Om man ansöker om en varningsskylt längs vägen åker våra trafikingenjörer ut och besiktar platsen, men vi kan inte ha som mål att minska antalet plåtskador i trafiken. Där är vi inte ännu, säger Torbjörn Andersson.