Vintern är här nu. Klockan 22.30 på fredagskvällen drog snökanonerna igång på Granåsens konstsnöspår. Skidklubbens fyra kanoner och en lans har sedan dess tillverkat snö. Så länge temperaturen håller sig på rätt sida av nollan kommer tillverkningen att fortsätta.
Banchefen Leif Svanberg berättar att han alltid har varit intresserad av skidåkning och av att göra skidspår. Innan han flyttade till Bålsta var han banchef i Söderhamn, där förra vinterns SM-tävlingar gick på spår som Leif i högsta grad har varit delaktig i skapelsen av.
Det var ingen slump att flyttlasset från Söderhamn 2006 gick till ett hus som ligger bara 25 meter från elljusspåret på Granåsen. Han såg en stor potential till att utveckla spåret.
– Jag letade hus och var uppe här i mars. Då var det totalt igenvuxet och det fanns knapp något skidspår, säger banchefen.
Nu är det tredje säsongen med konstsnö på Granåsen. Första två säsongerna hyrde längdåkarna en snökanon från grannen alpinklubben och tillverkade snö på parkeringen som sedan kördes ut i spåret.
Den här säsongen är konstsnöanläggningen på plats med 20 brunnar, från vilka vatten och el tas till kanonerna, längs det två kilometer långa elljusspåret. Snökanonerna flyttas mellan brunnarna. Vattnet pumpas upp till anläggningen från Lilla Ullfjärden.
Den här helgen är det fullt med skidåkare i spåret, trots att bara en kort bit är öppen på grund av den pågående snötillverkningen. Folk kommer från Stockholmsområdet och många andra platser i och kring Mälardalen.
– Förra säsongen hade vi 25 000 besökare. Det är fler än de har på Åbergs Museum och andra besöksmål här, berättar Leif.
– Det är kul att det är ett sånt intresse. Det blir också mer och mer småknattar som kommer hit och det är kul.
Skidklubben tar ut en spåravgift av vuxna besökare. Betalningsautomater finns vid de två parkeringsplatserna.
– Vi måste ju ta betalt. Det är det som driver det. Vi lånade fem miljoner kronor för att bygga konstsnöanläggningen.
Det måste påpekas att driften av anläggningen långt ifrån är någon enmansshow. Skidklubben har två snövakter, indelade i tretimmarspass, dygnet runt för att bemanna snökanonerna. De åtta medlemmarna i bankommittén, i vilken Leif ingår, har jour och blir inringda när exempelvis en kanon behöver flyttas.
Leif är experten på snön och vet till exempel exakt när det är dags att lägga nya spår, i allmänhet sent om kvällarna eller nattetid. Sören Fahlström, också i bankommittén, är expert på tekniken i konstsnöanläggningen.