Hundratals vallfärdade till luciakaffe

Det traditionsenliga luciakaffet vid Lunsentorpet, som firade 30 års-jubileum, lockade hundratals på skogsutflykt på söndagen.

Eyvind Hallqvist, 4 år, får en julklapp av tomten. Pappa Joel Hallqvist och mamma Helena Johansson tittar p

Eyvind Hallqvist, 4 år, får en julklapp av tomten. Pappa Joel Hallqvist och mamma Helena Johansson tittar p

Foto: Johan Heimer

Bildspel2016-12-11 18:25

Snön hade bäddat in skogarna i ett mjukt vitt täcke på söndagsmorgonen. Hela förmiddagen fortsatte snöfallet, vilket gav vinterstämning åt dem som valde att göra en utflykt till Lunsentorpet på söndagen. Det är tyst i skogen, så när som på knarrandet av snön under kängorna, när man pulsar fram på stigen.

– Bättre väder kan man inte tänka sig. Det är många som sagt att de egentligen inte tänkte komma, men ändrade sig när de såg snön, säger Anders Skyttle från Friluftsfrämjandet som står och serverar kaffe vid brasan på ängen.

Han tror att 300–400 personer kan ha passerat torpet under förmiddagen. Och de besökare som kommer från Alsikehållet pratar om kaos på parkeringsplatsen.

På stigen från Flottsund/Plantskolan träffar vi på Jessica Nettelblad med sonen Casper 5 år. Dryga fem kilometer får de promenera, eftersom den närmaste parkeringen var full.

– Jag har inte riktigt sagt hur långt det är att gå. Men tomten lockar, säger Jessica Nettelblad.

– Det är nog 10 mil tror jag, säger Casper.

Det är första gången de går till luciakaffet som denna gång firar 30 års-jubileum.

Uppsala och Knivsta kommuner delar på arrangemanget, efter att Knivsta blev egen kommun. Det började som en aktivitet där Uppsala kommun ville locka allmänheten att hjälpa till i samband med bygget av Lunsentorpet, som stod färdigt 1988. Huset konstruerades vid snickeriet i Hammarskog och fraktades i delar till gläntan längs Upplandsleden, där det tidigare stått ett gammalt torp.

– Det var ett experiment för att se om det gick att ha en stuga som alltid står öppen utan att den blev vandaliserad. Och det har gått bra. Men en gång var det nära, berättar Stig Karlsson, som under sin tid på kommunen var med och planerade bygget av torpet.

Den incident han syftar på var när, vad man tror, ett ljus brann ner. Några nyårsbesökare upptäckte elden som spridit sig ner i grunden på stugan, vilket gjorde att stugan räddades.

Inne i stugan är brasan i gång i den vedeldade ugnen. Här står Eva Lundgren, Carina Altin och Ove Lundgren och gräddar tunnbröd åt dem som vill ha.

– Vi brukar baka tunnbröd åt Bondkyrko hembygdsförening i Stabby prästgård. Och nu frågade kommunen om vi ville vara med här och baka, säger Eva Lundgren.

Vid bordet i storstugan sitter Henrik och Linda Wåhlström med barnen Hanna, Jakob och Markus och värmer sig.

– Vi håller på och åker runt på orienteringstävlingar och vintertid är det lite svårare att komma ut i skogen. Då var det här ett bra tillfälle, säger Henrik Wåhlström.

Kommunal raststuga

Lunsentorpet ligger i naturreservatet norra Lunsen längs Upplandsleden.

Det byggdes som en rast- och övernattningsstuga av Uppsala kommun och stod färdigt 1988.

Stugan har sex sängplatser och är alltid öppen.

På vardagarna är personer från daglig verksamhet här och hjälper till bland annat med vedhuggning och annan skötsel av stugan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!