En av initiativtagarna till Landsbygdsupproret Uppsala är spannmålsbonden Mattias Pettersson och han förklarar varför han kört sin traktor ända från Östervåla den här långfredagen.
– Det handlar om att visa att vi bönder faktiskt finns i verkligheten, i alla fall än så länge.
Mattias Smedberg som är fårbonde i Tierp har också han kört in till stan med sin traktor och han fyller i:
- Varje dag försvinner en bonde i Sverige eftersom det är så dålig lönsamhet och så kan vi inte ha det.
Landsbygdsupproret annordnas samtidigt på 23 platser runt om i landet och syftet är att protestera mot politikernas styvmoderliga behandling av landsbygden. Man menar att den svenska landsbygden sakta men säkert dör, och hävdar att lantrbukarnas dåliga lönsamheten har att köra med den stora importen av livsmedel och spannmål från andra länder där priserna är lägre.
– Det finns inte en chans att vi kan konkurrera med dem, säger Mattias Pettersson.
Vad vill ni att politikerna ska göra för att förbättra lantbrukarnas situation?
– De kan exempelvis se till att kommunala verksamheter upphandlar svensk mat, i stället för att bara köpa in det billigaste, säger Mattias Pettersson.
Men är det verkligen tillåtet enligt EU-regler?
– Ja, för egentligen är det bara svenska bönder som uppfyller alla krav som lagen ställer på till exempel djurhållning. I Danmark där ger de sina grisar antibiotika och fixerar sina suggor, då är det klart att deras produktion blir billigare, säger Mattias Smedberg, som dagen till ära har tagit på sig en pin med budskapet "Bondekramare".
Trots att bönderna menar att situationen är svår så är stämningen på den soliga parkeringen god och mitt bland alla traktorer bjuds det på lokalt producerad korv.
– Vi har fått bra respons här idag, folk är glada och de säger att de vill ha en levande landsbyggd, så vi har fått mycket stöd, säger Mattias Pettersson.
– Och jag är helt övertygad om att folk är beredda att betala lite mer för att få just svenskproducerad mat, säger Mattias Smedberg. Men det gäller att titta noga på varumärkningen så att produkten verkligen kommer ifrån Sverige.
Har ni bönder något eget ansvar för att situationen blivit som den är?
– Ja, vi har varit för snälla. Vi borde ha satt ner foten långt tidigare, säger Mattias Pettersson.
– Istället för att skaffa oss extrajobb på sidan av lantbruket för att få det att gå ihop. Men det är ju svårt att få tid att organisera sig och protestera när man har fullt upp med att få det att gå runt, lägger Mattias Smedberg till.
Ett tag till kommer traktorsamlingen att vara kvar på parkeringen, innan de stora maskinerna med en hastighet av 40 kilometer i timmen får börja röra sig hem till landsbyggden igen.
– Det sägs att varje bonde skapar i snitt fem arbetstillfällen. Så svensk mat betyder svenska arbetstillfällen. Staden och landsbyggden behöver varandra, ingen av oss klarar oss utan den andra, konstaterar Mattias Smedberg.
– Vi är ju inte här och protesterar mot stadsbor, vi protesterar mot politikerna, avslutar Mattias Pettersson.