Det var i fjol som Försäkringskassans kontrollenhet i Uppsala fick tips om att en kvinna i Uppsala verkade bo ihop med den man som hon har flera barn med. Kvinnan hade dock uppgett att de sedan 2008 bor på varsitt håll. I egenskap av ensamstående har hon sedan dess sökt och fått bostadsbidrag samt underhållsstöd.
Försäkringskassan granskade fallet genom att bland annat begära ut journaler från barnhälsovården samt kontoutdrag från kvinnans bank. De såg då att paret fått fyra barn tillsammans efter separationen, att mannen hyrt ut sin lägenhet och att paret handlar saker ihop i vardagen. Journalanteckningar från barnhälsovården visade också att de bott tillsammans sedan 2006.
Försäkringskassan kom därför fram till att familjebandet mellan mannen och kvinnan inte är brutet, utan att de lever ihop i lagens mening. Kvinnan anses därför har lämnat felaktiga uppgifter till Försäkringskassan.
Kvinnan har svarat Försäkringskassan att paret visst bor separerat, men att de ses en gång i veckan för barnens skull. Att han hjälper henne att handla saker förklarar hon med att hon är ensamstående med fem barn och inte klarar allt själv. Kvinnan uppger också att hon inte vet var mannen bott när han hyrt ut sin lägenhet och att hon och barnen inte borde påverkas av att han inte kan svara på det.
Kvinnans invändningar påverkar inte Försäkringskassans bedömning. Hon ska därför betala de sammanlagt 816 000 kronor som hon fått i bostadsbidrag och underhållsstöd. Försäkringskassan har också polisanmält kvinnan för bidragsbrott. Om hon döms riskerar hon böter eller fängelse i två år. Även mannen har ett återkravsbeslut på drygt 100 000 kronor eftersom han fått bostadsbidrag utifrån uppgiften att han varit ensamstående. Tillsammans ska paret därmed betala tillbaka närmare en miljon kronor.
Ett annat av de större lokala fallen från 2018 handlar om sjukpenning. En kvinna som under närmare fyra år fått full sjukpenning på grund av sjukdom jobbade i själva verket 67 procent på Uppsala kommun. Detta upptäckte Försäkringskassan efter att ha begärt ut uppgifter hos Skatteverket. Kvinnan svarade att hon var tvungen att arbeta för att få bättre ekonomi och att hon riskerat hälsan genom att jobba. Försäkringskassan konstaterar att kvinnans arbetsförmåga uppenbarligen inte varit så nedsatt som hon uppgett, och kräver därför tillbaka 616 000 kronor.
Totalt gjorde Försäkringskassans kontrollenhet i Uppsala 1 798 granskningar under 2018. Flest kontroller skedde inom tillfällig föräldrapenning (vab). Bland annat avslöjade man en Uppsalabo som återkommande missbrukat systemet. När Försäkringskassan kollade med arbetsgivaren samt barnens förskola visade det sig att kvinnan varit på jobbet, haft semester eller själv varit sjuk när hon ansökt om tillfällig föräldrapenning samt att barnen ibland varit på förskolan. Kvinnan har dessutom uppgett för hög sjukpenninggrundande inkomst. Totalt ska hon nu betala tillbaka 247 00 kronor.