Det uppländska resultatet i Svenskt Näringslivs nationella ranking presenterades på Dragon Gate i Älvkarleby på tisdagen. Älvkarleby kommun är den kommun som tagit det största steget uppåt på rankingen till plats 171, vilket är en förbättring med 71 placeringar jämfört med 2018. Tierp är inte långt efter i år och ligger 174 mot 239 förra året.
– Mycket handlar om kommunikation och att vi mött företagen och lyssnat på dem och följt upp den kritik de haft när det gäller exempelvis bygglov - det har haft effekt, förklarar Martin Andaloussi, näringslivschef i Älvkarleby kommun.
Kollegan Lars Ingeberg förklarar att Tierps kommun arbetat på ett liknande sätt. Han betonar också att regelbundna företagsbesök haft en inverkan på resultatet.
– På besöken deltar alltid den högsta politiska ledningen. Det skickar en signal till företagen att vi tar dem hela på allvar, säger Lars Ingeberg.
De båda kommunalråden Marie Pettersson (S), Älvkarleby, och Sara Sjödal (C), Tierp, poängterar att det är viktigt att de saker som man lovar att genomföra verkligen genomförs. De menar också att det är viktigt att finns en tydlig första kontakt i kommunen dit företag kan vända sig när de vill ha hjälp.
Undersökningen har bestått av tre delar. Bland annat har en enkät gjorts där drygt tusen företag fått ranka företagsklimatet i kommunerna på femton olika områden som myndighetsutövning och kommunikation. Betygen har sedan viktats mot övriga svenska kommunernas betyg samt så har undersökningen kompletterats med uppgifter från Statistiska centralbyrån och Upplysningscentralen.
Heby kommun faller rejält på rankingen till plats 228 av landets 290 kommuner, vilket är ett tapp med 87 placeringar.
– Rankingresultatet är naturligtvis ett hårt slag för Heby, men det stämmer med den bild jag får i samtal med företagare. Ett gediget förbättringsarbete i dialog med näringslivet inleddes för drygt ett år sen, förklarar Anna-Lena Holmström, regionchef, Svenskt Näringsliv.
Knivsta har det bästa företagsklimatet länet samt landar på plats 29 i Sverigerankingen.
– Knivsta får nog se upp lite om de ska behålla sin placering. Företagen är mindre nöjda med hur kommunen och dess tjänstemän tillämpar lagar och regler, vilket får konsekvenser för företags verksamheter och möjlighet till överlevnad på sikt, menar Anna-Lena Holmström.
Uppsala kommun hittar man först på plats 195. Från Uppsalaföretag riktas kritik mot samarbetsklimatet gentemot kommunen.
– Företagen känner sig inte trygga med att Uppsala kommun i alla lägen arbetar för deras bästa, förklarar Anna-Lena Holmström.