Igenvuxet kärr blev friluftsparadis

Det var egentligen bara tänkt att återskapa vallonbruket Berkinges dammar och gräva en kräftsjö. Men det blev ett friluftsparadis.

Berkingebadet är mer än en badanläggning. Här finns också en camping och promenadvägar.

Berkingebadet är mer än en badanläggning. Här finns också en camping och promenadvägar.

Foto: Christer Bergström

Berkinge2015-07-08 07:00

Vi har kommit till Berkingebadet, någon mil norr om Forsmark, utmed väg 76. Här finns allt man kan önska sig av en badplats: sjö, en av landets längsta vattenrutschbana, badplats, restaurang, över en mil strandpromenader, vattenland med övernattningsstugor, stora välklippta gräsmattor, camping och fiskemöjligheter.

Anläggningen besöks varje år av mellan 20 000 och 25 000 besökare och har blivit ett omtyckt besöks- och utflyktsmål.

– Hm, nej, det var inte alls meningen att det skulle bli en anläggning av det här kollossalformatet. Från början ville vi återställa den gamla bruksdammen så att bruket skulle få tillbaka sin gamla karaktär från 1600-talet, säger Benny Djurstedt som driver Berkinge bad & fiskecamp tillsammans med brodern Anders Djurstedt.

Vi sitter vid den gamla kvarnen på uteserveringen till restaurangen. Allt som finns på anläggningen breder ut sig härifrån som ett storslaget panorama.

Innan familjen Djurstedt började att återställa bruksdammen hade vattendraget växt igen och liknande mest ett kärr.

Benny Djurstedt sveper blicken över anläggningen och ser nöjd ut. Det vi ser framför oss är familjen Djurstedts livsverk.

– Vi höll på i sju år. Vi började med att gräva ur, tippa massor, fylla på med vatten och bygga bryggor. Vi körde säkert bort en miljon kubikmeter stubb och jord som vi gjort holmar, pirar, promenader och gräsytor av, säger Benny och börjar berätta hur farsan Erik Djurstedt, bondpojke från småländska Vimmerby, kom till Berkinge år 1956 för att jobba med stormfällningarna på skog.

Hade det inte varit för stormfällningarna hade sannolikt Berkingebadet aldrig sett dagens ljus.

– Morsan Barbro kommer från Berkinge och när farsan kom från Småland så bodde hon här. På den vägen träffades de och för cirka tjugofem år sedan köpte vi marken och det gamla dammområdet där vi sedan tillsammans byggde badet, säger Benny.

Pappa Erik lever inte längre, men Barbro jobbar fortfarande i verksamheten.

Berkingebadet ligger på en historiskt intressant plats. Här låg en gång ett gammalt järnbruk, som tillhörde Forsmarks bruk.

– När Vallonerna kom hit på 1600-talet byggdes dammarna till vattenmagasin för att driva masugnar och kvarnen. När masugnen byggdes det århundradet var det en av landets modernaste. Här finns kolhus och rester kvar från masugnen, berättar Benny som drev Bennys grill i Tierp i cirka 30 år.

Bennys Grill har han sålt, men under den period familjen byggde Berkingebadet jobbade han med både badet och grillköket.

Den längsta vattenrutschbanan är 111 meter lång, den kallas Snurren eller Ormen. Sedan finns Forsränningen som är 90 meter lång och i den åker man på gummiringar. Den tredje vattenrutschbanan är fritt fall på 32 meter.

Det mesta har Benny skruvat, snickrat ihop och byggt alldeles själv. Som den 111 meter långa vattenrutschbanan:

– Jag köpte tre begagnade rutschbanor och monterade samman delarna. Jag har använt telefonstolpar som pelare som lyfter upp banan, ett prisvärt alternativ till dyra aluminiumstolpar. Banan tog ett par månader att få färdig. Men klockstapeln var betydligt knepigare att bygga, ler han.

Nu har bröderna Benny och Anders planer på att bygga en serviceanläggning med bland annat dusch- och diskmöjligheter till campingen. De väntar på bygglovet och tror att servicebyggnaden är färdig senare i höst.

När Benny Djurstedt tar mig med på en rundtur med fyrhjulingen åker vi runt de 70 hektar stora dammarna och på den 231 hektar stora marken.

Fågel- och djurlivet är rikt och platsen lockar även till sig natur- och djurvänner. På en holme finns ett grillhus och på en flytbrygga en vedeldadbastu.

– Vi ska sätta upp fågel- och utkikstorn, säger Benny när vi rullar runt på området bland fågelholkar, badbryggor, hopptorn och trampolin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!