Från början är det en italiensk uppfinning, men trosan är betydligt mer närproducerad än så. Företaget Medeca har sin bas i Uppsala och har i över 30 år varit specialiserade på eksembehandlingar. Nu har de gett sig in på en ny marknad – och hoppas kunna hjälpa till mot underlivsbesvär.
– Många underlivsbesvär är svårbehandlade och återkommande, och man kan säga att de här trosorna är ett verktyg i arsenalen för att hjälpa folk, säger Lotta Enström, produktansvarig på Medeca.
I grund och botten är det tyget som sticker ut med trosan. I stället för bomull är den gjord av medicinskt silke. Tyget köper Medeca in från ett italienskt företag, och sedan tidigare har Medeca produkter av samma material mot eksem på andra delar av kroppen.
Som trostyg har det, enligt Lotta Enström, framför allt tre uppsidor. Dels ska det inte irritera kroppen på samma sätt som en vanlig trosa, och dels ska silke kunna ta upp cirka 30 procent av sin egen fukt. Men den största uppsidan är något annat, menar Lotta Enström.
– Finessen med trosan är att det sitter en molekyl som är permanent bunden till silkesmaterialet. Den här molekylen attraherar bakterier och svampar som finns i eksem och andra hudproblem och kan ta död på dem, säger hon.
Lotta Enström hävdar att cirka 75 procent av alla kvinnor i Sverige någon gång under sitt liv råkar ut för en svampinfektion i underlivet. Den potentiella marknaden för produkten är alltså stor. Men företaget vill vara tydliga med att det inte rör sig om någon mirakelkur som kommer ta bort alla besvär i underlivet.
– Det är inte så att vi kommer läka sjukdomarna eller få bort alla underlivsbesvär, säger Rafael Ferrandiz.
Vilken forskning bygger allt det här på?
– Det bygger på alla studier som har publicerats i ämnet, både vad gäller eksem och underlivsbesvär. Sen måste man komma ihåg att det är ett komplement, en del i en integrerad behandling, säger Rafael Ferrandiz.
Medeca hävdar att trosan ska minska symtomen på en hel drös av åkommor. Det gäller allt från svamp i underlivet och vestibulit, till neurodermatit och inflammerade vulvor. Företaget säger också att deras ambition är att gynekologer, till exempel på Akademiska sjukhuset, ska börja rekommendera trosan till patienter med problem i underlivet.
Sara Sohlberg, som är sektionschef på gynekologin på Akademiska, säger att sjukhuset inte uttalar sig om enskilda produkter. Däremot menar hon att man i första hand rekommenderar patienter med svampliknande symtom i underlivet att kolla egenvårdsråd på exempelvis 1177. Om egenvården inte biter så menar Sara Sohlberg att patienter kan kontakta privat gynekolog eller sin vårdcentral för bedömning och råd.
– Komplicerade fall kan vid utebliven behandlingseffekt remitteras till vår vulvamottagning, säger hon i ett mejl till UNT.