Vi kontaktade flera begravningsbyråer i Uppsala. De flesta vill inte ställa upp med namn, en begravningsentreprenör ska verka utan att synas. Men under samtalen träder en tydlig bild fram - en av livets viktigaste ceremonier blir inte som vanligt framöver.
– Begravningsbranschen är inte så opåverkad som man kan tro, säger Charlotte Runius, grundare Fenix begravningsbyrå med kontor i centrala Uppsala.
Till att börja med blir hanteringen av den döda annorlunda om personen avlidit i covid-19. Begravning med öppen kista är inte så vanligt i Sverige, men för en som dött i viruset är det nu uteslutet. Och på de byråer i Uppsala som vi pratat med följer man branschorganisationen Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråers rekommendationer. Kistan markeras med en särskild droppsymbol, så att den som ska transportera kistan från bårhuset vet att det är befarad smitta om den öppnas. Transportören ska använda skyddsutrustning och den döda är insvept i plast för att inte smittan ska föras vidare.
– Så vi kan inte klä dem i privata kläder. Och vi undviker farväl vid öppen kista i hemmet som vi haft tidigare, säger Charlotte Runius.
Under en av myndigheternas dagliga presskonferenser hade Maria Bergstrand, enhetschef på enheten för operativ ledning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ett budskap på begravningstemat: Fortsätt håll begravningar, men i en mindre krets.
– Trossamfund, kommuner och andra som arbetar med de här sakerna har en gemensam vädjan till anhöriga: försök hålla begravningen skyndsamt för en mindre krets och håll en större minnesceremoni vid ett senare tillfälle, sade hon då.
Men allt fler begravningar görs redan i kretsen av de närmaste eller sänds på nätet, så att antalet samlade inte blir fler än 50 personer. I tidningens pappersupplaga märks förändringen. "Under rådande omständigheter kommer begravningen äga rum i kretsen av de närmaste" - en formulering som inte fanns för fyra veckor sedan.
– Sen har vi själva begravningsceremonin. Där är det social distansering, säger Charlotte Runius.
Kanske tar någon i riskgruppen farväl ensam vid kistan, innan ceremonin börjat. Kanske väljer man ett större kapell och sprider ut sig i bänkarna eller en jordbegravning, som kan ske utomhus. Kanske hålls en stor ceremoni senare, i samband med urnsättning. Alternativen är många och trots att situationen är ny kan begravningsbyråerna se att fler skjuter upp minnesstunden som brukar hållas efter själva begravningen.
– Den största påverkan kopplat till covid-19 är att man avvaktar med minnesstunden eller håller begravningsakt med urna senare istället, säger Charlotte Runius.
En annan begravningsentreprenör lyfter vikten av att inte skjuta fram själva begravningen utan göra så mycket som möjligt som vanligt. För när besöksförbud på sjukhus och äldreboenden kanske hindrat ett sista avsked i livet, då kan det vara desto viktigare med ett ordentligt farväl vid kistan.
Men att begravningsentreprenörerna inte skulle hinna med ett större antal begravningar är Charlotte Runius inte orolig för. Under november till mars dör nämligen ungefär 50 personer fler per dag jämfört med andra halvan av året.
– Man kan säga att begravningsbranschen är på väg in i lågsäsong, så kapacitetsmässigt är vi inte oroliga, säger Charlotte Runius.