Enligt färska siffror från SCB har Håbo kommun ökat sin befolkning med 372 procent mellan åren 1968 och 2018. Det är mest i landet och innebär en femdubbling av befolkningen i kommunen.
– Vi vet att kommunen ökat mycket så siffrorna är inte förvånande. Den främsta anledningen till ökningen är att det fötts mycket barn i Håbo, vi låg på första plats i riket gällande barnafödandet för några år sedan, säger kommunens ekonomichef Vipul Vithlani.
Att kommunen växer är positivt men det kräver att det sker balanserat och med kontroll på ekonomin.
– Hela samhällsstrukturen påverkas när en kommun växer och det kräver prioriteringar från politiker och verksamheter. Det blir en eftersläpning i ekonomin med skatteintäkter och kostnadsutjämningar, utgifterna kommer först sedan pengarna, säger Vipul Vithlani.
Bostadsbyggandet är en viktig faktor för en växande kommun. I vissa andra kommuner börjar bostadsbyggandet sakta ner, men inte i Håbo.
– Vi har inga signaler om att man tänker bromsa bostadsbyggandet. Det beror lite på konjunkturen vart det tar vägen, vid lågkonjunktur kan det bli svårt att hyra ut och då bromsar bostadsbyggandet in, säger Vipul Vithlani.
I och med att Håbo har en ung befolkning påverkas förskola och skola mycket av befolkningstillväxten. Men kommunen har även en hög andel äldre och den gruppen kommer att växa.
– Vi bygger nytt äldreboende vid Kyrkcentrum och vi kommer att behöva fler äldreboenden i framtiden, men det här känner politikerna till, säger Vipul Vithlani.
En ny äldreomsorgsplan arbetas nu fram i Håbo och målet är att den ska antas i vård- och omsorgsnämnden i februari.
– Vi har haft dialoger med allmänheten på flera platser i kommunen för att få in synpunkter. Boende och hemtjänst är frågor som kommer upp och är viktiga, säger Thomas Brandell, socialchef i Håbo.
I topp bland landets kommuner finns fler kransorter till Stockholm. Två ligger Botkyrka med 325 procent därefter Upplands-Bro med 319 procent och Värmdö med 296 procent.
En växande Stockholmsregion innebär att konkurrensen om arbetskraften i området ökar och löneläget höjs.
– Där gäller det att kunna erbjuda andra saker, som bostäder eller förmånliga arbetstider. Det gäller både den offentliga sektorn och den privata, säger Vipul Vithlani.
EP har inte lyckats nå kommundirektör Tobias Arvidsson för en kommentar.
maria.hedenlund@eposten.se